FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 6. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

LJUBLJANA - Za ljubljanski list Dnevnik Marko Kosin, bivši jugoslavenski i slovenski veleposlanik u Italiji, a sada savjetnik za vanjsku politiku oporbenih Socijalnih demokrata Boruta Pahora izrazio je bojazan da bi Hrvatska mogla blokirati luku Koper i ustvrdio da slovenski parlament može proglasiti ekološki pojas u Jadranu, ali da će taj zakon teško primijeniti jer Slovenija za ekološki pojas nema uvjete i više je zainteresirana za stjecanje dobrih pozicija u pregovorima o granici na moru.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša za sada nije komentirao ponudu hrvatskog premijera Ive Sanadera da se pitanje pomorskog razgraničenja između dviju država riješi međunarodnom arbitražom u kojoj bi se obje strane unaprijed obvezale da će prihvatiti mišljenje posrednika. Kako su u Janšinu uredu izjavili za slovensku agenciju STA, u vezi s time čeka se službeni prijedlog hrvatske strane, pa ga ne mogu komentirati dok ne stigne.

ZAGREB - Izaslanstvo norveškog ministarstva vanjskih poslova počelo je u utorak posjet državama jugoistočne Europe i to redovitim političkim konzultacijama s hrvatskim ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija, priopćio je MVPEI. Izaslanstvo norveškog ministarstva vanjskih poslova predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Traavik, a izaslanstvo MVPEI-ja državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević koji je norvešku stranu upoznao s aktivnostima i napretkom u pogledu ispunjavanja uvjeta za punopravno članstvo Hrvatske u EU-u i NATO-u, kaže se u priopćenju.

MOSTAR - Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović zatražio je u utorak od čelnika Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru da okončaju "segregaciju učenika prema nacionalnosti u osnovnim školama" čime se, tvrdi, onemogućava pristupanje BiH Europskoj uniji. U Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji postoji nekoliko škola koje posve odvojeno djeluju a nastava se odvija po zasebnim programima, hrvatskom i bošnjačkom. Halilović u pismu upozorava da bi zbog takve prakse BiH mogla biti prijavljena Odboru ministara Vijeća Europe i pozvao županijske vlasti da prekinu praksu "dviju škola pod jednim krovom".

BANJA LUKA - Predsjedajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, koji je s izaslanstvom HDZ-a BiH u utorak posjetio Brčko, izjavio je novinarima da nikada nije rekao da Hrvatska demokratska zajednica BiH traži treći entitet već da ako druga dva naroda imaju entitet onda ga treba imati i treći narod. Jović je izjavio novinarima da je sa supervizoricom za Brčko Susanom Johnson razgovarao o poticanju povratka Hrvata. Primjerice u distrikt Brčko vratila se tek polovica predratnog broja žitelja hrvatske nacionalnosti, rekao je Jović i potvrdio da njegova stranka nije promijenila stajalište glede Zakona o javnom RTV sustavu.

ZAGREB/DEN HAAG - Čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je u utorak pred Haškim sudom kao svjedok obrane na Miloševićevom suđenju da je francuska obavještajna služba u suradnji s obavještajnim službama drugih zemalja i SAD-om "inscenirala" masakr u Srebrenici kako bi za genocid bili optuženi Srbi i Radovan Karadžić. Šešelj je kazao da je u vrijeme dok je bio potpredsjednik Vlade Srbije dobivao o tome izvješća tadašnje jugoslavenske obavještajne službe. Ustvrdio da je rat izazvalo nelegalno odcjepljenje Hrvatske i da je sve što se u ratu dogodilo bilo je inicirano s hrvatske strane.

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić kritizirao je odluku Visokog predstavnika u BiH kojom su suspendirani zakoni te zemlje o davanju oprosta osuđenim počiniteljima kaznenih djela. Ta je odluka "još jedna manifestacija neprincipijelnosti koja često dolazi iz ureda Visokog predstavnika", priopćeno je u utorak iz ureda predsjednika RS Dragana Čavića.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu o mogućoj umiješanosti u ratne zločine ratnog ministra pravde u vlasti bosanskih Srba Momčila Mandića koji se od prošlog mjeseca nalazi u pritvoru, prenijela je u utorak bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1. Mandić je tijekom kolovoza uhićen u Crnoj Gori temeljem tjeralice što ju je za njim raspisao Sud BiH a zbog optužnice koja ga tereti za zloporabu službenog položaja i ovlasti povezanih s poslovanjem Privredne banke iz Istočnog Sarajeva.

BEČ - Ekološke udruge osudile su u utorak UN-ovo izvješće predstavljeno u Beču u kojemu se navodi da je u černobilskoj nuklearnoj katastrofi umrlo samo 4000 osoba i tako umanjuju njezini razmjeri. Norveška organizacija Bellona ocijenila je da podaci o žrtvama izneseni u izvješću pokrivaju tek "maleni dio" stvarnosti jer nisu uračunati vatrogasci, deseci tisuća osoba pozvanih na mjesto događaja kako bi ugasili požar koji je izbio 26. travnja 1986. godine u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani. Greenpeace je kritizirao i činjenicu da izvješće prikriva utjecaj katastrofe na Europu iznad koje se radioaktivni oblak premještao s istoka na zapad.

ATENA - Vlada je u utorak objavila da će zabraniti okupljanje neonacističkih i fašističkih europskih organizacija predviđeno u Grčkoj od 16. do 18. rujna, a koje osuđuju brojne antirasističke, židovske i ljevičarske organizacije. Glasnogovornik vlade Theodore Roussopoulos kazao je da još nije podnesen nikakav zahtjev za organiziranjem okupljanja ali vlada neće dopustiti održavanje jer je grčki ustav jasan u pogledu tog pitanja. Od kraja svibnja Židovsko središnje vijeće Grčke traži od vlasti zabranu manifestacije na kojoj bi se trebale okupiti Njemačka nacional-demokratska stranka, talijanska Forza nuova, rumunjska Noua Dreapta i španjolska Falanga i grčke neonacističke skupine Chryssi Avghi.

BRUXELLES - Novi prekid iranskih nuklearnih aktivnosti i nastavak pregovora između Irana i Europske unije o tom nuklearnom programu je "malo vjerojatan", rekao je u utorak dobro obaviješteni europski diplomat. "Ukoliko Iranci promijene mišljenje i odluče ponovno prekinuti preradu urana i nastaviti pregovore o tomu, mislim da će to biti jako zanimljivo, ali se čini malo vjerojatno", rekao je diplomat koji nije htio otkriti identitet. "Sljedeći logičan korak je rješavanje tog pitanja u Vijeću sigurnosti" Ujedinjenih naroda, dodao je europski diplomat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙