FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jović napada Zakon o RTV sustavu BiH

MOSTAR, 23. rujna 2005. (Hina) - Onemogućavanje uspostave radio-tvkanala u BiH na hrvatskom jeziku moglo bi nanijeti štetu cijeloj BiH,izjavio je u petak predsjedajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jovićsudjelujući u radu okruglog stola u Mostaru na kojem se raspravljalo ofunkcioniranju medija u multikulturnoj sredini po europskim načelima.
MOSTAR, 23. rujna 2005. (Hina) - Onemogućavanje uspostave radio-tv kanala u BiH na hrvatskom jeziku moglo bi nanijeti štetu cijeloj BiH, izjavio je u petak predsjedajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović sudjelujući u radu okruglog stola u Mostaru na kojem se raspravljalo o funkcioniranju medija u multikulturnoj sredini po europskim načelima.

"Europski standardi propisuju pravo utemeljenja medija na materinskom jeziku čak i nacionalnim manjinama, a to se pravo u BiH niječe Hrvatima kao konstitutivnom narodu", rekao je Jović.

Jović je kritizirao predloženi zakon o javnom RTV sustavu u BiH koji ne predviđa uspostavu kanala na hrvatskom jeziku, nego zagovara uspostavu tri produkcijska središta: u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, bez nacionalnih radija i televizija.

Takav prijedlog Zakona nedavno je podržao i Ustavni sud BiH tvrdeći da se njime ne ugrožavaju vitalni nacionalni interesi Hrvata u BiH.

Usvajanje tog zakona, što podržavaju i međunarodni dužnosnici u BiH, jedan je od uvjeta, koje BiH mora ispuniti, za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Jović je najavio da će se hrvatski dužnosnici i dalje suprotstavljati takvom zakonu jer on, kako je rekao, dovodi Hrvate u BiH u neravnopravan položaj. Jović je potvrdio da je na nedavnom zasjedanju Glavne skupštine UN u New Yorku govorio o tome da je za Hrvate u BiH jedan od ključnih problema uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku. Kao primjer neravnopravnosti Hrvata u bosanskohercegovačkim medijima Jović je naveo podatak da je u federalnoj televiziji među zaposlenima samo 2,7 posto Hrvata.

Skup u Mostaru organizirala je Udruga hrvatskih novinara u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙