FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG i BiH pripremile svjedoke za suđenje pred Međunarodnim sudom pravde

SARAJEVO,21. rujna(Hina) - Vlasti u Beogradu pripremile su popis od 13svjedoka koji bi se trebali pojaviti na predstojećem suđenju predMeđunarodnim sudom pravde u Den Haagu u procesu kojega je Bosna iHercegovina pokrenula protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije igenocida, objavio je u srijedu sarajevski list "Oslobođenje".
SARAJEVO,21. rujna(Hina) - Vlasti u Beogradu pripremile su popis od 13 svjedoka koji bi se trebali pojaviti na predstojećem suđenju pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu u procesu kojega je Bosna i Hercegovina pokrenula protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida, objavio je u srijedu sarajevski list "Oslobođenje".

Početak glavne rasprave u ovom procesu zakazan je za 27. veljače 2006. godine a prema izvorima sarajevskog lista Beograd će svoju obranu temeljiti na iskazima bivših zapovjednika UNPROFOR-a u BiH, umirovljenih generala Louisa MacKenzyja i Michaela Rosea koje u svojoj obrani učestalo i rado citira i haški optuženik Slobodan Milošević.

Jedan od ključnih svjedoka trebao bi biti i portugalski diplomat Jose Cutilero koji će pojašnjavati pod kojim je okolnostima odbijen njegov mirovni plan za BiH s početka 1992. godine.

Pravni zastupnik SCG pred Međunarodnim sudom pravde Radoslav Stojanović 9. rujna dostavio je popis svjedoka obrane na kojemu je i beogradski muftija Hamdija Jusufspahić a posebice se zanimljivim čini najavljeno svjedočenje Vitomira Popovića, jednog od trojice sadašnjih ombudsmana u BiH zaduženih za zaštitu ljudskih prava.

On je na početku rata u toj zemlji obnašao visoku dužnost u vladi Radovana Karadžića i poznat je po istupima u kojima se više zalaže za interese SCG nego zemlje u kojoj živi i koja ga plaća.

Bivši novinar RTV Srbije iz Miloševićeva razdoblja Lazar Lalić zadužen je u ime obrane pripremiti studiju o ratnoj propagandi, o ulozi JNA svjedočit će bivši načelnik njene protuobavještajne službe general Aleksandar Vasiljević a bit će tu i neki od srbijanskih dužnosnika iz postmiloševićevskog razdoblja poput Dragoljuba Mićunovića i Dušana Mihajlovića.

Za razliku od beogradskih vlasti koje svoju obranu temelje na velikom broju svjedoka-neposrednih sudionika ratnih zbivanja, tim koji zastupa tužbu BiH opredijelio se za iskaze malog broja inozemnih stručnjaka za različita područja.

Tako će umirovljeni britanski general Richard Dannat iznijeti podatke o vojnoj umiješanosti tadašnje Jugoslavije u rat u BiH, američki povjesničar Robert Donia elaborirati će genezu agresije na BiH a direktor Dokumentacijskog centra iz SAD Andreas Redlmayer predočit će Sudu podatke o rušenju i uništavanju kulturnih i vjerskih spomenika tijekom rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙