FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta do 4.30 sati.

LUXEMBOURG - Vijeće ministara EU-a odlučilo je u noći s ponedjeljka na utorak u Luxembourgu da se pregovori s Hrvatskom otvore u utorak u prvim jutarnjim satima. U tekstu zaključaka Vijeća EU-a pozdravlja se "izviješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Radnoj skupini EU-a prema kojem Hrvatska sada u potpunosti surađuje s ICTY-em, te jasna predanost hrvatskog premijera da će puna suradnja biti održavana sve dok i posljednji optuženik ne bude u Den Haagu i sve dok to traži ICTY." "Vijeće je potvrdilo da će održavanje pune suradnje s ICTY-em ostati uvjet za napredak u pregovaračkom procesu. Vijeće je pozvalo Komisiju da nastavi to pozorno pratiti, na temelju redovitih izviješća od ICTY-a, i da izvijesti Vijeće ako se ne održava puna suradnja", stoji u tekstu. "Vijeće se složilo da nedostatak pune suradnje s ICTY-em u bilo kojoj fazi može utjecati na općeniti napredak i može biti temelj za pokretanje mehanizma iz paragrafa 12 pregovaračkog okvira", stoji u tekstu zaključaka Vijeća ministara. Paragraf 12 sadržava klauzulu koja regulira mogućnost suspendiranja pregovora u pojedinim slučajevima.

LUXEMBOURG - Hrvatski premijer Ivo Sanader i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izrazili su u rano u utorak iznimno zadovoljstvo zbog "povijesnog dana" u kojem su otvoreni pristupni pregovori s Hrvatskom. "Danas je veliki dan za Hrvatsku. Ponosan sam da sam ovdje kao premijer zemlje koja je upravo počela pristupne pregovore s EU-om", rekao je premijer Sanader na konferenciji za novinare nakon završetka Međuvladine bilateralne konferencije kojom su svečano otvoreni pristupni pregovori. "Ovo je povijesna odluka za Hrvatsku", rekao je ministar Straw, predsjedatelj Vijeća EU-a Straw je na konferenciji za novinare pohvalio napore hrvatske Vlade na postizanju pune suradnje s Haškim sudom, što je omogućilo Radnoj skupini EU-a da preporuči otvaranje pregovora. Zadovoljstvo je izrazio i povjerenik Komisije za proširenje Olli Rehn. Upitan je li realan rok da Hrvatska uđe u EU-u do 2009. godine, što bi joj omogućilo da u lipnju te godine sudjeluje na izborima za Europski parlament, povjerenik Rehn je rekao da je to "razuman rok, ako sve bude išlo lako". Premijer Sanader je ocijenio da je to "poželjan cilj", ali nije prioriretan. "Prioritet je da se pregovori vode dobro i kvalitetno", rekao je.

BEČ - Austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel izjavio je u ponedjeljak navečer da se Austrija snažno zauzela za Hrvatsku glede otvaranja pristupnih pregovora Zagreba i Bruxellesa jer je uvjerena da su Hrvati zaista europski narod. "Mi smo slušali Hrvate što su govorili, i to intenzivno, i zauzeli smo se za njih jer vjerujemo da su Hrvati zaista europski narod. Jako smo se zauzeli i postigli da danas Hrvatska počinje pristupne pregovore s EU-om isto kao i Turska", kazao je Schuessel u emisiji Austrijske radio-televizije "Report". Prema njegovim riječima, Austrija je senzibilnija od drugih europskih država jer zna pomno slušati druge.

LUXEMBOURG - Turska je u ranim jutarnjim satima u utorak otvorila povijesne pregovore o članstvu s Europskom unijom, 42 godine nakon što je potpisala prvi sporazum o pridruživanju s tadašnjom Europskom ekonomskom zajednicom (EEZ). Nakon dvodnevnog natezanja oko pregovaračkog okvira, turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul doputovao je u Luxembourg nakon ponoći gdje su ga srdačnim zagrljajima dočekali britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, povjernik EU-a za proširenje Olli Rehn i visoki povjernik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. U svojoj izjavi na svečanom otvaranju pregovora, predsjedavajući Vijeća EU-a Jack Straw pozvao je Tursku da nastavi s reformama, s jačanjem neovisnosti sudstva, da unaprijedi temeljne građanske slobode, osigura civilnu kontrolu nad vojskom i poboljša stanje na jugoistoku zemlje naseljenom pretežito Kurdima.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Turska i Europska unija u ponedjeljak su izrazile zadovoljstvo donošenjem dugoočekivane odluke o početku pregovora o članstvu Turske u europskom klubu. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw tu je odluku ocijenio "povijesnim danom za Europu i cijelu međunarodnu zajednicu". "Europa je danas pobijedila", rekao je njegov njemački kolega Joschka Fischer te ocijenio da će Turska igrati središnju ulogu u osiguravanju buduće sigurnosti Europe. Prije polaska iz Ankare za Luksemburg na službeni početak pregovora turski šef diplomacije Abdullah Gul rekao je da će ta povijesna odluka donijeti dobrobit objema stranama. "Doprinos Turske bit će važan za EU", rekao je Gul. "Nadam se u budućnosti da će Turska, EU i cijeli svijet imati od toga koristi". "Vjerujemo da će s Turskom čvrsto ukotvljenom u Europi taj kontinent biti još pouzdaniji partner za transatlantsku obitelj i pozitivna snaga za mir, blagostanje i demokraciju", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

LJUBLJANA - Proglašavanje slovenske zaštitne ekološke zone i epikontinentalnog pojasa ne predstavlja zaoštravanje odnosa s Hrvatskom, izjavio je u ponedjeljak navečer u razgovoru za RTV Slovenija slovenski premijer Janez Janša, upitan ne znači li zakon koji u utorak donosi slovenski parlament zaoštravanje i neuspjeh dosadašnje politike njegove vlade prema susjednoj državi. "Ne bih rekao da je to neuspjeh. To je suvereno pravo koje Slovenija ima kao pomorska država", rekao je Janša. Slovenski premijer je dodao da je svoj ekološki zaštitni pojas proglasilo mnogo država i da "svaka država koja ima more ima to pravo".

DEN HAAG/ZAGREB - Čelnik srpskih radikala Vojislav Šešelj u ponedjeljak je na rok od 30 dana odgodio izjašnjavanje o krivnji prema dopunjenoj optužnici Haškog suda (ICTY) za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. "Dopunjena i izmijenjena optužnica za Šešelja ne sadrži nove točke optužbe, već nove činjenične navode o događajima povezanim sa zauzimanjem gradova i sela i nasilnim istjerivanjem stanovništva", kazao je predraspravni sudac Carmel Agius, dodajući da se nove činjenice odnose na zločine u okolici Sarajeva, u Bijeljini, Brčkom, Mostaru, Nevesinju, Zvorniku, Vojvodini i drugdje. Pojasnio je da se Šešelja u novom optužnom aktu zbog njegovih govora mržnje tereti kao "fizičkog" počinitelja progona nesrba iz Hrvatske i Vojvodine, kao i odgovornog za teške zločine nad Muslimanima u BiH. Na inzistiranje Šešelja u sudnici je puna tri sata čitana cijela optužnica, uključujući i dodatke s imenima više stotina žrtava.

WASHINGTON - Najavljujući rekordne troškove grijanja ove zime, američka vlada pozvala je u ponedjeljak svoje građane da štede energiju. Ministar energije Samuel Bodman pokrenuo je nacionalnu kampanju štednje pozivajući Amerikance da gase svjetla, manje griju i bolje izoliraju svoje kuće te da voze sporije. Ministarstvo energije predviđa da bi ove zime izdaci za grijanje mogli porasti 71 posto u nekim područjima Sjedinjenih Država zahvaljujući rastu cijena prirodnog plina, propana i ulja za loženje. Visoki troškovi grijanja rezultat su rekordno visokih cijena benzina koje se bliže 3 dolara za galon (3,84 litara). Očekuje se da će troškovi za energiju u Sjedinjenim Državama u 2005. porasti na 1,08 tisuća milijardi dolara što je 24 posto više nego u 2004.

VARŠAVA - Najvjerojatniji budući premijer Poljske, Kazimierz Marcinkiewicz, ocijenio je da je homoseksualnost "protuprirodna" te da država ne bi smjela dopustiti da homoseksualci svojim ponašanjem "zaraze" ostale ljude, doznaje se iz razgovora Marcinkiewicza za Newsweek. "Homoseksualnost nije prirodna. Ono što je prirodno, to je obitelj, i država mora štititi obitelj", kazao je kandidat za mjesto premijera. Marcinkiewicz, (46), kojeg je konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), pobjednica nedavnih izbora, izabrala za premijerskog kandidata, smatra da je širenje homoseksualnosti napad na slobodu drugih ljudi. Njegova stranka PiS je pobijedila na parlamentarnim izborima održanim 25. rujna, ispred liberalne Građanske platforme (PO).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙