FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4.30 sati:
ZAGREB, 5. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4.30 sati:

NEW ORLEANS - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je u nedjelju da će obnova područja na jugu Sjedinjenih Država koja je opustošio uragan Katrina, "katastrofa povijesnih razmjera", trajati "godinama". "Trebat će imati na umu i prilagoditi se činjenici da će obnova trajati puno, puno mjeseci, čak i godina kako bi to područje ponovno došlo u prijašnje stanje", kazao je u zrakoplovnoj luci New Orleans Rumsfeld koji je došao pozdraviti postrojbe koje sudjeluju u spašavanju.

BATON ROUGE - Pedeset devet trupala žrtava uragana Katrina pronađeno je dosad u New Orleansu, priopćile su u nedjelju zdravstvene vlasti, ističući da su prvi podatci tek privremeni. Ukupno 26 trupala prebrojano je u improviziranim mrtvačnicama, 22 su pronađena na glavnoj autocesti koja vodi iz grada, a 11 je mrtvih potvrđeno u okrugu Western Jefferson, dodaju vlasti. Politički su čelnici ranije izjavljivali da će se broj mrtvih nakon prolaska urgana Katrina 29. kolovoza na jugu Sjedinjenih Država brojati u tisućama, dok jedan parlamentarni zastupnik upozorava da bi brojka mogla premašiti 10.000 mrtvih.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder izašao je kao uvjerljivi pobjednik predizbornog TV dvoboja s kandidatkinjom demokršćanske oporbe za mjesto kancelarke Angeleom Merkel, održanim u nedjelju uvečer. U ispitivanjama javnog mišljenja TV postaje RTL provedenih odmah nakon TV dvoboja 54 posto ispitanih je Schroedera ocijenilo kao pobjednika. Prema istim rezultatima kao pobjednika TV dvoboja kandidatkinju oporbe Merkel vidi 31 posto ispitanih. Slični rezultati zabilježeni su i u ispitivanjima javnog mišljenja ostalih TV postaja.

KARTUM - Najnoviji napadi skupine pobunjenika u Darfuru na zapadu Sudana ugrožavaju obnovu mirovnih pregovora s vladom, upozorila je u nedjelju Afrička unija (AU). Službeni predstavnik AU-a Baba Gana Kingibe rekao je u priopćenju objavljenom u Kartumu da su pobunjenici iz Pokreta za oslobođenje Sudana (SLM) ubili neutvrđen broj arapskih nomada, oteli sedmoricu njihovih pripadnika i ukrali 3.100 deva 25. kolovoza u Darfuru.

CARACAS - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez najavio je u nedjelju da će Sjedinjenim Državama poslati milijun barela nafte u okviru pomoći koju je njegova zemlja ponudila nakon pustošenja koje je prouzročio uragan Katrina na jugu Sjedinjenih Država. U svojoj tjednoj radijsko-televizijskoj emisiji "Halo, predsjedniče", Chavez je rekao da je Venezuela ponudila američkoj vladi i drugu pomoć u visini od pet milijuna dolara.

LONDON - Britanske vlasti nisu u nedjelju imale nikakvih spoznaja o oko 150 svojih državljana na jugu Sjedinjenih Država, na području koje je poharao uragan Katrina, priopćio je David Triesman, državni tajnik ministarstvu vanjskih poslova.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je u nedjelju zapovjednika ruske mornarice i odlikovao sedmoricu članova posade koji su nekoliko dana bili zarobljeni u ruskoj podmornici u Tihom oceanu kod Kamčatke, kao i njihove britanske, japanske i američke spasioce. "Predsjednik Putin zapovjedio je da se admiral flote Vladimir Kurojedov smijeni s dužnosti glavnog zapovjednika vojne flote i otpusti iz vojske", objavio je predsjednikov ured za odnose s javnošću. Na dužnost Kurojedova imenovan je njegov prvi zamjenik Vladimir Masorin.

PARIZ - Francuski premijer Dominique de Villepin nastojao je u nedjelju umiriti javnost u svezi sa zdravstvenim stanjem predsjednika Jacquesa Chiraca, rekavši da smetnje s vidom zbog kojih je predsjednik u petak smješten u bolnicu ne prate nikakve druge smetnje. "U subotu sam se susreo s predsjednikom Republike, razgovarao sam s njim i u subotu i u nedjelju, stvari su jednostavne: ima manje smetnje vida na jednom oku koje ne prate nikakve druge smetnje, nije bilo komplikacija", rekao je De Villepin novinarima u radijskoj političkoj emisiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙