FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: drugi krug pregovora o velikoj koaliciji bez rezultata

BERLIN, 28. rujna 2005. (Hina) - Drugi razgovori o eventualnomsastavljanju tzv. velike koalicije demokršćanske Unije CDU/CSU iSocijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) održani u srijeduposlijepodne nisu donijeli konkretne rezultate u pogledu početkapregovora ili pitanja tko će postati novim njemačkim kancelarom.
BERLIN, 28. rujna 2005. (Hina) - Drugi razgovori o eventualnom sastavljanju tzv. velike koalicije demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) održani u srijedu poslijepodne nisu donijeli konkretne rezultate u pogledu početka pregovora ili pitanja tko će postati novim njemačkim kancelarom.

Predsjednik SPD-a Franz Muentefehring izjavio je nakon susreta da su razgovori bili "plodni", a njemački kancelar Gerhard Schroeder koji je prisustvovao susretu ocijenio je razgovore "uspješnima".

Kandidatkinja Unije CDU/CSU Angela Merkel koja je predvodila demokršćansko izaslanstvo ocijenila je da su razgovori protekli u "ozbiljnom i konstkruktivnom" tonu.

Unija CDU/CSU i SPD se unatoč tomu nisu dogovorili oko najspornijeg pitanja, a to je pitanje funkcije kancelara u novoj vladi. Obje su strane naglasile da se tijekom drugoga kruga razgovora težište kretalo oko "konkretnih pitanja" s kojima će se nova vlada morati suprostaviti. Obje strane i dalje ustraju na pravu na postavljanje kancelara.

Treći krug razgovora najavljen je za sljedeću srijedu.

Predstavnici novoosnovane Lijeve stranke kritizirali su neuspješne razgovore demokršćana i socijaldemokrata nazivajući ih "komedijom".

Procjenjuje se da će do konkretnijih rezultata doći ove nedjelje kad se i u posljednjoj izbornoj jedinci Dresden I obavi glasovanje i kada se objave konačni rezultati parlamentarnih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙