FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački poslovni čelnici strahuju od zastoja reformi nakon izbora

FRANKFURT, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Očajnički potrebnegospodarske reforme u Njemačkoj ne smiju se odgađati zbog neizvjesnogishoda nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora, upozorili su uponedjeljak njemački poslovni čelnici.
FRANKFURT, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Očajnički potrebne gospodarske reforme u Njemačkoj ne smiju se odgađati zbog neizvjesnog ishoda nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora, upozorili su u ponedjeljak njemački poslovni čelnici.

Na izborima su oporbeni konzervativci na čelu s Angelom Merkel izborili izuzetno tijesnu pobjedu a aktualni je kancelar Gerhard Schroeder odbio priznati poraz.

Industrijski čelnici kazali su da se velika koalicija Schroedorovog SPD-a i Merkeličinog CDU/CSU-a čini najboljim rješenjem za duboko podijeljenu zemlju koju muči spori gospodarski rast i visoka stopa nezaposlenosti.

Merkel je obećala ambiciozne porezne i reforme tržišta rada kako bi izvukla Njemačku iz gospodarskih nevolja ali ta bi obećanja mogla biti žrtvovana radi velike koalicije koja bi joj osigurala status prve žene na kancelarskoj dužnosti u povijesti Njemačke.

"S obzirom na velike izazove s kojima se suočavamo, Njemačkoj treba jasna većina u Bundestagu koja će vladi osigurati odriješene ruke", kazao je Hans-Joachim Koerber, izvršni direktor maloprodajnog lanca Metro. Maloprodajni su lanci posebno pogođeni slabim raspoloženjem potrošača u najvećem europskom gospodarstvu.

"Treba se ozbiljno i bez odgode pozabaviti i smanjenjem regulative za tržišta rada i temeljitom reformom sustava socijalnog osiguranja", dodao je Koerber.

Strahovanja tržišta od političke pat-pozicije koja bi blokirala reforme u Njemačkoj naškodila su euru a cijena njemačkih dionica pala je za dva posto budući da su se ulagači odlučili na prodaje, razočarani ignoriranjem zahtjevima tržišta za dolaskom na vlast konzervativne većine.

"Proći će nekoliko dana prije no što se bude mogla razmatrati mogućnost koalicije. Zasad je velika koalicija najvjerojatniji ishod a utjecaj CDU bit će manji nego što se prethodno vjerovalo", konstatirali su analitičari Deutsche Bank u svojoj bilješci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙