FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Propali razgovori demokršćana i zelenih o koaliciji

BERLIN, 23. rujna 2005. (Hina) - Formiranje tzv. velike koalicije uNjemačkoj, između demokršćana i socijaldemokrata, sve je izglednijenakon što su u petak u Berlinu propali pokušaji pregovora okoalicijskoj suradnji između Demokršćanske unije CDU/CSU i strankeZelenih.
BERLIN, 23. rujna 2005. (Hina) - Formiranje tzv. velike koalicije u Njemačkoj, između demokršćana i socijaldemokrata, sve je izglednije nakon što su u petak u Berlinu propali pokušaji pregovora o koalicijskoj suradnji između Demokršćanske unije CDU/CSU i stranke Zelenih.

"Unija još uvijek nije spremna na odstupanje od nekih svojih tvrdih stavova", izjavio je predsjednik Zelenih Reinhard Buetikofer nakon susreta s predsjednicom Kršćansko demokratske unije (CDU) Angelom Merkel i predsjednikom Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmundom Stoiberom koji je završio bez dogovora.

"Očekivali smo da će Unija nakon nedjeljnog rezultata izbora, za njih poraznog, popustiti po nekim pitanjima ali to nažalost nije tako", zaključio je Buetikofer koji je uz drugu predsjednicu stranke Claudiu Roth predstavljao Zelene na sastanku.

"Danas nismo postigli dogovor o tomu hoćemo li se još jednom sastati", izjavila je glavna kandidatkinja Unije CDU/CSU Angela Merkel. Ona je međutim istodobno otvorila mogućnost ponovnog okretanja ka pregovorima sa Zelenima o stvaranju koalicije između demokršćana, liberala i zelenih s obzirom na to da su velikoj koaliciji i dalje prepreka razlike između Unije i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Nakon propalih razgovora između demokršćana i zelenih i nakon što su liberali definitivno odbacili mogućnost ulaska u koaliciju sa socijaldemokratima i zelenima, velika koalicija je ostala jedina moguća koalicijska opcija.

Iako su Unija CDUC/SU i SPD u srijedu dogovorili nastavak pregovora, sporna je činjenica da obje strane polažu pravo na postavljanje kancelara što bi moglo otežati nastavak pregovora.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, objavljenima u petak, većina ispitanika podržava formiranje demokršćansko - socijaldemokratske vlade pod vodstvom Angele Merkel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙