FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Moguća koalicija CDU/CSU, liberala i Zelenih?

BERLIN, 19. rujna 2005. (Hina) - Dan nakon prijevremenih njemačkihparlamentarnih izbora, u ponedjeljak se otvorila mogućnost stvaranjakoalicije između Unije CDU/CSU, liberala iz Slobodarsko-demokratskestranke (FDP) i stranke Zelenih.
BERLIN, 19. rujna 2005. (Hina) - Dan nakon prijevremenih njemačkih parlamentarnih izbora, u ponedjeljak se otvorila mogućnost stvaranja koalicije između Unije CDU/CSU, liberala iz Slobodarsko-demokratske stranke (FDP) i stranke Zelenih.

Predvodnica najjače stranke u novom Bundestagu Angela Merkel najavila je, nakon sastanka predsjedništva stranke u ponedjeljak ujutro, da će Unija CDU/CSU već u utorak započeti razgovore o stvaranju vlade s FDP-om te da je "ostvaren kontakt" sa strankom Zelenih, što je pobudilo spekulacije o mogućem stvaranju koalicije između tih triju stranaka.

Time su potvrđena nagađanja po kojima je Gerhard Schroeder jučerašnjim ustrajanjem na tome da ostane na kancelarskoj poziciji isključio mogućnost stvaranja tzv. velike koalicije između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Iako Angeli Merkel kao kandidatkinji stranke koja je osvojila najviše mandata u parlamentu pripada pravo sastavljanja vlade, dosadašnji kancelar Gerhard Schroeder je nakon objavljivanja rezultata izjavio kako su birači "jasno dali do znanja" da u pitanje dolazi samo jedan kancelar, a to je on sam.

Nakon prebrojavanja svih izbornih jedinica, osim Dresdena I u kojem će izbori zbog smrti jedne kandidatkinje biti održani 2. listopada, objavljeni su i prijevremeni službeni rezultati prema kojima je Unija CDU/CSU s 35,2 posto samo 0,9 posto jača od Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja je osvojila 34,3 posto.

Treća po snazi politička stranka u Bundestagu postala je Slobodarsko-demokratska stranka (FDP), liberali, s osvojenih 9,8 posto glasova. Novoosnovana Lijeva stranka reformirnih komunista i SPD disidenata osvojila je 8,7 posto, a dosadašnji manji partner u vladi Gerharda Schroedera stranka Zelenih osvojila je 8,1 posto.

Unija CDU/CSU, sa 225 osvojena mandata u Bundestagu, raspolaže s tri zastupnička mjesta više od SPD-a. FDP raspolaže sa 61, Lijeva stranka sa 54 te Zeleni sa 51 mjestom u Bundestagu.

Strogo zakonski gledano, ni Angela Merkel ni Gerhard Schroeder ne mogu se pozivati na pravo sastavljanja vlade zbog toga jer niti jedna od dviju najjačih stranaka nema dovoljno čvrstu većinu u Bunedestagu. Njemački predsjednik formalno je taj koji daje mandat za sastav nove vlade, pri čemu je odlučujuće koji kandidat ima najviše izgleda za sastavljanje čvrste i stabilne vlade iza koje će stajati većina u Bundestagu. To trenutno nije slučaj niti s jednim od ovo dvoje kandidata. Sve je za sada prepušteno odluci njemačkog predsjednika, koji će morati odlučiti koju političku opciju odnosno koaliciju smatra stabilnijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙