FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Nagađanja o mogućoj velikoj koaliciji

BERLIN, 13. rujna 2005. (Hina) - Šest dana prije održavanjaprijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj ispitivanja javnogmišljenja pokazuju izjednačenu borbu stranaka umjereno desnog centra iljevice, što u javnosti otvorilo spekulacije o stvaranju tzv. velikekoalicije između najvećih stranaka, Socijaldemokratske strankeNjemačke (SPD) i demokršćanske Unije CDU/CSU, objavila je TV postajaN24 u utorak.
BERLIN, 13. rujna 2005. (Hina) - Šest dana prije održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj ispitivanja javnog mišljenja pokazuju izjednačenu borbu stranaka umjereno desnog centra i ljevice, što u javnosti otvorilo spekulacije o stvaranju tzv. velike koalicije između najvećih stranaka, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i demokršćanske Unije CDU/CSU, objavila je TV postaja N24 u utorak.

Prema istraživanju što ga je za N24 proveo institut Emnid, trenutno oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU i vjerojatni koalicijski partner Slobodnjačko-demokratska stranka (FDP) osvojili bi 48,5 posto glasova. Isto toliko glasova bi osvojili socijaldemokrati iz SPD-a, Zeleni i novoosnovana Lijeva stranka.

Pat situacija otvara mogućnost za stvaranja različitih koalicija nakon izbora. Član predsjedništva SPD-a i premijer savezne pokrajine Rheinland-Pfalz Kurt Beck izjavio je u utorak da je uz veliku koaliciju isto tako moguća i tzv. semafor koalicija između SPD-a, stranke Zelenih i FDP-a.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder i predvodnica demokršćanske oporbe Angela Merkel su se tijekom TV rasprave u ponedjeljak navečer izjasnili protiv stvaranja velike koalicije te i dalje ustraju na dosadašnjim koalicijama sa strankom Zelenih i FDP-om. Mediji u utorak tom odbacivanju, međutim, ne pridaju preveliku težinu zbog toga što se smatra da u slučaju da Unija i SPD ne budu imali dovoljnu većinu da je koalicija s SPD jedna moguća opcija za demokršćane. Veliku koaliciju zagovara javnost, ali je odbacuju predstavnici gospodarstva i sindikata. Oba su kandidata u posljednjem direktnom sučeljavanju prije izbora još jednom izrazila uvjerenje u pobjedu.

Predstavnik Lijeve stranke u TV raspravi Gregor Gysi u nekoliko je navrata otvarao mogućnost suradnje s SDP-om, što je pobudilo špekulacije o mogućoj koaliciji SPD-a, stranke Zelenih i Lijeve stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙