FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel izabrana za predsjednicu zastupničkog kluba demokršćana

BERLIN, 20. rujna 2005. (Hina) - Predsjednica Kršćansko demokratskeunije (CDU) Angela Merkel izabrana je u utorak gotovo jednoglasno zapredsjednicu zastupničkog kluba Demokršćanske unije CDU/CSU uBundestagu.
BERLIN, 20. rujna 2005. (Hina) - Predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel izabrana je u utorak gotovo jednoglasno za predsjednicu zastupničkog kluba Demokršćanske unije CDU/CSU u Bundestagu.

Za Angelu Merkel je na prvom sastanku novog demokršćanskog zastupničkog kluba glasovalo 98,6 posto zastupnika što znači da je od 225 demokršćanskih zastupnika novog saziva Bundestaga za Merkel glasovalo njih 222. Merkel je time dobila značajnu potporu demokršćanskih zastupnika uoči početka pregovora o stvaranju vladine koalicije.

Glasovanje je održano ranije nego što je to bilo najavljeno jer je unutar Unije CDU/CSU vladala nejasnoća o tome u kojoj mjeri zastupnici stoje iza kandidatkinje Merkel nakon razočaravajuće slabog ishoda nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Procjenjuje se da je glasovanjem u utorak Merkel znatno ojačala uoči borbe za stvaranje najizglednije vladine koalicije. Sadašnji kancelar i kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gerhard Schroeder također polaže pravo na mandat za sastavljanje vlade uz obrazloženje da iza Merkel ne stoje svi demokršćanski zastupnici u Bundestagu što je sada opovrgnuto.

Angela Merkel je najavila pregovore o sastavljanju koalicijske vlade sa svim strankama osim s novoosnovanom Lijevom strankom. Neki članovi vodstva Unije CDU/CSU isključili su međutim mogućnost stvaranja tzv. velike koalicije između Unije CDU/CSU i SPD-a zbog toga što Schroeder ustraje na tomu da ostane njemački kancelar što je za demokršćane, s obzirom da su najbrojniji u Bundestagu, neprihvatljivo.

Druga opcija je demokršćansko - liberalno - zelena koalicija kojoj se međutim zbog velikih razlika između liberala i zelenih daje malo izgleda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙