FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sve veći izgledi za stvaranje "velike koalicije"

BERLIN, 22. rujna 2005. (Hina) - Nakon sastanka vodećih predstavnikaDemokršćanske unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke(SPD) u Berlinu u četvrtak poslijepodne povećani su izgledi zastvaranje tzv. velike koalicije između ovih dviju stranaka.
BERLIN, 22. rujna 2005. (Hina) - Nakon sastanka vodećih predstavnika Demokršćanske unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Berlinu u četvrtak poslijepodne povećani su izgledi za stvaranje tzv. velike koalicije između ovih dviju stranaka.

"Još smo udaljeni od početka pregovora o stvaranju koalicije ali je otvorena perspektiva za početak razgovora", izjavio je predsjednik SPD-a Franz Muentefehring koji je zajedno s kancelarom Gerhardom Schroedrom (SPD) i predstavnicma Unije CDU/CSU Angelom Merkel i Edmundom Stoiberom sudjelovao u prvim razgovorima ovih stranka nakon izbora.

I predsjednica CDU-a Angela Merkel je potvrdila da su razgovori bili "vrlo konstruktivni".

Obje strane i dalje ustraju na tomu da postave kancelara i preuzmu vodstvo u novoj vladi. Angela Merkel je naglasila da Unija CDU/CSU raspolaže većinom u Bundestagu te da "tu realnost treba poštivati".

Rekla je također da "ne može zamisliti" da bi Gerhard Schroeder ostao u vladi u kojoj bi ona bila kancelarka.

Muentefehring je potvrdio da SPD još uvijek stoji iza svog zahtjeva da kancelar Schroeder ostane na vlasti.

Obje su strane izjavile da moguće stvaranje velike koalicije dolazi u obzir za čitavo izborno razdoblje te da ona neće poslužiti kao eksperiment.

"Njemačkoj je potrebna stabilna vlada koju će i dobiti", izjavio je kancelar Schroeder.

SPD i Unija CDU/CSU dogovorili su da će sljedeće srijede nastaviti razgovore te da će tada definitivno odlučiti o tomo hoće li započeti pregovore o sastavljanju vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙