FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Predizborni kongres liberala

BERLIN, 11. rujna 2005. (Hina) - Njemački liberali iz Slobodnjačkodemokratske stranke (FDP) opredijelili su se na izvanrednompredizbornom stranačkom kongresu u nedjelju u Berlinu za suradnju sdemokršćanom Unijom CDU/CSU kao jedinom mogućom koalicijom u slučajupobjede na izborima.
BERLIN, 11. rujna 2005. (Hina) - Njemački liberali iz Slobodnjačko demokratske stranke (FDP) opredijelili su se na izvanrednom predizbornom stranačkom kongresu u nedjelju u Berlinu za suradnju s demokršćanom Unijom CDU/CSU kao jedinom mogućom koalicijom u slučaju pobjede na izborima.

Predsjednik FDP-a Guido Westerwelle istodobno je odbacio forimiranje tzv. Semafor koalicije između socijaldemokrata, zelenih i liberala. On je također najavio da će se liberali i dalje zalagati za smanjenje poreza i rasterećenje gospodarstva.

"Crveno zelena vlada je na kraju svog puta i mi pod svaku cijenu želimo spriječiti nastavak njezinog rada", poručio je Westerwelle izaslanicima na kongresu.

On je istodobno najavio da bi u slučaju pobjede i stvaranje koalicije s Unijom CDU/CSU funkcija ministra vanjskih poslova, koja tradicionalno pripada manjem partneru u vladi, pripala sadašnjem predvodniku zastupničkog kluba FDP-a u Bundestagu Wolfgangu Gerhardu.

Gerhard je najavio da će u slučaju dolaska na mjesto ministra vanjskih poslova nastaviti s "tradicijom liberalnih ministara vanjskih poslova", poput Hansa Dietricha Genschera i Klausa Kinkela.

On je također najavio da će poraditi na ponovnom produbljivanju transatlantskih odnosa koji su, prema mišljenju liberala trpjeli za vrijeme vladavine koalicijske vlade Gerharda Schroedera (SPD) i njegovog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera (Zeleni).

Posljednja istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je eventualna demokršćansko-liberalna koalicija izgubila većinsku podršku u biračkom tijelu, što je pobudilo špekulacije o formiranju tzv. Velike koalicije između Unije CDU/CSU i SPD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙