FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Iseljena Hrvatska"

ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Ilustrirana monografija Ivana Čizmića,Marina Sopte i Vlade Šakića "Iseljena Hrvatska" predstavljena je danasu Zagrebu.
ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Ilustrirana monografija Ivana Čizmića, Marina Sopte i Vlade Šakića "Iseljena Hrvatska" predstavljena je danas u Zagrebu.

Knjigu su predstavili recenzent Ivan Rogić, generalni vikar zagrebačke nadbiskupije msgr. Vladimir Stanković, u ime nakladnika Vilko Težak te autori.

Težak je napomenuo kako je ta monografija nezaobilazni temelj za daljnja istraživanja o hrvatskom iseljeništvu, a Rogić je smatra međašem u odnosima domovine i onoga što zovemo iseljena Hrvatska te iscrpnom evidencijom prostorne rasprostranjenosti raseljenih Hrvata.

To je knjiga o ustanovama i društvima koja su čuvala identitet hrvatskoga iseljeništva te je i svojevrsna evidencija pojedinačne izvrsnosti hrvatskih iseljenika, dodao je Rogić.

Čizmić je ustvrdio kako je monografija povijest nastanka i razvoja hrvatskih zajednica širom svijeta, a msgr. Stanković kako je ta knjiga svojevrsni spoj ranijih knjiga objavljenih o hrvatskom iseljeništvu.

Sopta je izjavio kako još ne funkcioniraju odnosi između Domovine i iseljeništva. Najbolji je primjer te nesuradnje, kako je dodao, nedavni je skup Hrvata u Stuttgartu na kojem se okupilo više od šest tisuća iseljenika o kojem nije bila informirana domovinska javnost.

Šakić je pozvao odgovorne da u možebitnoj raspravi o budućnosti iseljene Hrvatske sudjeluju i iseljeni Hrvati.

Knjigu "Iseljena Hrvatska" (504 str.) ilustriranu s 1400 fotografija, koja u četiri poglavlja obrađuje iseljavanje Hrvata, njihov dolazak u novu domovinu, političko organiziranje i djelovanje te identitet i budućnost iseljene Hrvatske objavio je zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga" u sunakladništvu s Institutom za društvena istraživanja "Ivo Pilar".

Povjesničar Ivan Čizmić (1934.) autor je više knjiga, a među njima i knjige "Hrvati u životu SAD".

Psiholog Vlado Šakić (1954.) ravnatelj je Instituta za društvena istraživanja "Ivo Pilar", a objavio je, uz ine, knjigu "Načelo Vukovara", a Marin Sopta, povratnik iz iseljeništva, publicist je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙