FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Hrvatski mučenici za vjeru i dom"

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Knjigu biskupa Mile Bogovića i fraHrvatina Gabrijela Jurišića "Hrvatski mučenici za vjeru i dom"predstavili su danas u Zagrebu splitski nakladnik Verbum i Glavniodbor za gradnju Crkve hrvatskih mučenika iz Gospića.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Knjigu biskupa Mile Bogovića i fra Hrvatina Gabrijela Jurišića "Hrvatski mučenici za vjeru i dom" predstavili su danas u Zagrebu splitski nakladnik Verbum i Glavni odbor za gradnju Crkve hrvatskih mučenika iz Gospića.

O knjizi su govorili ravnatelj Verbuma Miro Radalj, glavni urednik Petar Balta i autori knjige msgr. Mile Bogović i fra Hrvatin Gabrijel Jurišić.

Balta je napomenuo kako mučeništvo nije samo odraz naše prošlosti nego da zbog stradanja i kroz cijelo 20. stoljeće imamo mučenika za vjeru i dom.

Ovdje u knjizi pišemo o mučenicima koji su izložili svoje živote za drugoga, vjeru, dom i domovinu, napomenuo je Bogović, dodavši kako je cilj izgradnje Crkve hrvatskih mučenika "osposobiti ljude da svoj život znaju poput Krista darovati drugima".

Fra Gabrijel je podsjetio kako je na Krbavskom polju 9. rujna 1493. u bitci s Osmanlijama poginulo ili odvedeno u ropstvo oko deset tisuća Hrvata. Crkva i spomen-dom grade se za nepregledno mnoštvo mučenika koji su položili svoj život za vjeru i dom, dodao je.

"Knjiga je prvi pokušaj pisanja svehrvatskoga martirologija", rekao je i dodao kako je u nju uvršteno više od 18 tisuća mučenika koji su u velikim nacionalnim tragedijama natopili svojom krvlju ovu hrvatsku zemlju".

Knjiga "Hrvatski mučenici za vjeru i dom" (192 str.) podijeljena je na četiri dijela. U prvom dijelu Bogović piše o mučenicima kao graditeljima zajedništva, a fra Gabrijel u drugom dijelu leksički obrađuje građu o hrvatskim mučenicima.

U prilozima knjige objavljena je propovijed kardinala Josipa Bozanića u Macelju, kardinala Vinka Puljića u Bleiburgu, msgr. Mile Bogovića na Krbavskom polju i msgr. Antuna Škvorčevića u Jasenovcu.

Knjizi je priložen i projekt Crkva hrvatskih mučenika na Udbini Nikole Bašića. Na kraju knjige objavljen je sažetak na engleskom jeziku.

Povjesničar gospićko-senjski biskup Mile Bogović (1939.) uz ino je objavio knjigu "Katolička crkva i pravoslavlje u Dalmaciji za vrijeme mletačke vladavine", a klasični filolog fra Hrvatin Gabrijel Jurišić (1934.) među ostalim monografiju "Nikola Tavelić, prvi hrvatski svetac".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙