FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno reprezentativno djelo "Pet stoljeća geografskih i pomorskih karata Hrvatske"

ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Dragocjeno izdanje koje promovirahrvatsku kartografsku baštinu - knjigu "Pet stoljeća geografskih ipomorskih karata Hrvatske" predstavili su danas u Zagrebu priređivačite knjige Drago Novak, Miljenko Lapaine i Dubravka Mlinarić, koji sunekoliko godina neumorno radili na tom izdanju.
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Dragocjeno izdanje koje promovira hrvatsku kartografsku baštinu - knjigu "Pet stoljeća geografskih i pomorskih karata Hrvatske" predstavili su danas u Zagrebu priređivači te knjige Drago Novak, Miljenko Lapaine i Dubravka Mlinarić, koji su nekoliko godina neumorno radili na tom izdanju.

Po riječima Drage Novaka, poznatoga kolekcionara starih geografskih karata hrvatskih zemalja, dvojezično izdanje (hrvatsko-englesko) "Pet stoljeća geografskih i pomorskih karata Hrvatske" (467 str.) u izdanju Školske knjige, ogledalo je recentnoga kartografskog istraživanja u Hrvatskoj.

U knjizi je objavljen niz povijesnih karata i 16 znanstvenih radova, od kojih je deset bilo podastrijeto na šestom međunarodnom simpoziju Međunarodnog društva skupljača karata (IMCoS) u Zagrebu i Dubrovniku 1988.

Stare karte su dokumenti par exellence, a koliko su to važni dokumenti, kako je napomenuo Novak, svjedoči "Karta svijeta" koju je izradio 1154. El Idrisi's, a na kojoj je prvi put označeno ime Hrvatske, bilad garuasia, zemlja Hrvatska.

Miljenko Lapaine, matematičar i geodet, istaknuo je kako ta knjiga pripada povijesnoj kartografiji, te da se temelji te struke nalaze u krugu geodezije.

Rekavši kako mu nije žao pet godina koje je "potrošio" u radu na knjizi, Lapaine je podsjetio na izreku jednoga svoga kolege kako bez geografije niste nigdje, a, kako je on pridodao, s kartografijom ste svugdje.

Dubravka Mlinarić, povjesničarka i geografkinja, istaknula je kako se ovom knjigom izišlo na svjetsku kartografsku pozornicu s recentnim istraživanjima. Posebno je upozorila na radove nekolicine najreprezentativnijih autora na području kartografije, koji su u svojim istraživanjima primijenili najsuvremenije metode.

U ime izdavača, Školske knjige, Ante Žužul zahvalio je Dragi Novaku što je svoju kartografsku biblioteku preselio u knjigu te je istaknuo važnost hrvatske kartografije kao sastavnice hrvatskoga identiteta.

Predsjednik IMCoS-a Oswald Dreyer-Eimbeck u predgovoru knjizi upozorava na važnost karata za nadmoć u svakom smislu - znanstvenom, gospodarskom, pomorskom i vojnom.

Po njegovim riječima, izložba "Granice Hrvatske na kartama od 12. do 20. stoljeća" koja je 1992. bila priređena u Zagrebu od posebne je važnosti za Republiku Hrvatsku, jer se željelo pokazati da je Hrvatska ostala konstantnim likom na pozornici Theatrum Orbis Terraruma.

U prigodi predstavljanja knjige priređena je izložba faksimila peljara Vicka Volčića Dubrovčanina (1563.-1607.), koji je takve karte radio na pergameni i koži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙