FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Muljevićeva knjiga "Ferdinand Kovačević prvak telegrafije u Hrvatskoj"

ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Knjiga o prvom hrvatskom stručnjaku zaelektričnu telegrafiju, "Ferdinand Kovačević prvak telegrafije uHrvatskoj", Vladimira Muljevića, profesora emeritusa, predstavljena jedanas u Zagrebu.
ZAGREB, 28. rujna 2005. (Hina) - Knjiga o prvom hrvatskom stručnjaku za električnu telegrafiju, "Ferdinand Kovačević prvak telegrafije u Hrvatskoj", Vladimira Muljevića, profesora emeritusa, predstavljena je danas u Zagrebu.

Knjiga je objavljena u izdanju Hrvatske zajednice tehničke kulture kao osma knjiga Male tehničke knjižnice, koja predstavlja najznačajnije hrvatske tehničke znanstvenike i pregled razvoja tehničke znanosti u Hrvatskoj.

Vladimir Muljević rekao je kako knjiga prikazuje prva desetljeća telegrafije u svijetu, a u Hrvatskoj od 1850., kad je Zagreb dobio prvi telegrafski ured. U knjizi je opisan život i djelo Ferdinanda Kovačevića (1838.-1913.), njegovo podrijetlo i obitelj iz Smiljana.

Kovačević je pisao i objavljivao stručne i znanstvene knjige te članke u stranim stručnim časopisima, a Muljević je podatke o tom znanstveniku počeo skupljati još 1945.

Glavni urednik biblioteke Dubravko Malvić je naglasio kako je Kovačević prvi Hrvat koji je registrirao patent, 1876. u Beču, deset godina prije nego što je Nikola Tesla registrirao svoj patent.

Kovačevićev patent omogućio je da četiri brzojava mogu istodobno ići preko jedne žice, dok je prije njegovog otkrića to išlo pojedinačno.

Na današnji dan prije 155 godina, 28. rujna 1850., podban Benko Lentulay odaslao je iz Zagreba u Beč prvi brzojav banu Josipu Jelačiću na hrvatskom jeziku: "Telegraf u redu", na koji je ban odmah odgovorio: "S radošću sam primio Vašu vijest".

Vladimir Muljević (Zagreb, 1913.) prvi doktor elektrotehnike u Hrvatskoj, bio je redoviti profesor i dekan zagrebačkoga Elektrotehničkog fakulteta, gdje osnovao Zavod za regulaciju i signalnu tehniku.

Od 1997. profesor je emeritus. Objavio je oko 450 znanstvenih i stručnih radova, više rječnika, udžbenika i skripta te niz stručno-popularnih knjiga iz povijesti hrvatske tehnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙