FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen talijanski prijevod Jelčićeve "Povijesti hrvatske književnosti"

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Talijanski prijevod "Povijestihrvatske književnosti" (Storia della letteratura croata) akademikaDubravka Jelčića predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika(DHK) u Zagrebu.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Talijanski prijevod "Povijesti hrvatske književnosti" (Storia della letteratura croata) akademika Dubravka Jelčića predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

O tome prvom izdanju povijest hrvatske književnosti objavljenom na talijanskom jeziku, govorili su akademik Ante Stamać, prevoditelj Ruggero Cattaneo i autor knjige Dubravko Jelčić.

"Ovo je prva talijanska gesta hrvatskoj književnosti," rekao je akademik Stamać dodavši kako su "talijanski slavisti tijekom čitavoga prošlog stoljeća naše duševne vrline svrstavali pod nazivom 'cultura slava'."

Istaknuo je kako se u Jelčićevoj knjizi "Povijesti hrvatske književnosti" "očituje od ranosrednjovjekovlja neprekinuti duhovnopovijesni kontinuitet hrvatske književnosti. Od 12 slavenskih jedino hrvatska književnost ima taj kontinuitet", kazao je Stamać.

Prevoditelj knjige, Ruggero Cattaneo, ocijenio kako su "Talijani u Jelčićevoj knjizi dobili agilan i ažuran pregled razvoja hrvatske književnosti za sveučilišne potrebe."

Naglasio je kako je "Hrvatska smještena na raskrižju kultura i civilizacija, između istoka i zapada", dodavši kako je njegov prijevod ujedno i zanimanje "za susjedni narod koji jednakopravno sudjeluje u stvaranju europske civilizacije."

Talijanskom izdanju Jelčićeve "Povijesti hrvatske književnosti" (544 str.) predgovor je napisao akademik Ante Stamać.

U dodatku knjige objavljeni su prilozi akademika Radoslava Katičića izvorima hrvatske književnosti, a Darka Žubrinića o glagoljici. Pogovor je napisao prevoditelj Ruggero Cattaneo, a knjigu je objavio milanski nakladnik Guepard Noir.

Prevoditelj Ruggero Cattaneo po struci je klasičar, predaje na školi latinski, a organizira i tečaj hrvatskog jezika u Milanu. Diplomirao je na Katoličkom sveučilištu u Milanu s temom o Filipu Lastriću, bosanskom franjevcu iz 18. stoljeća.

Josip Pavičić je u ime organizatora današnjega predstavljanja, "Naklade Pavičić", najavio izlazak Jelčićeve "Povijesti hrvatske književnosti" i na španjolskom i ruskom jeziku.

"Povijest hrvatske književnosti" akademika Dubravka Jelčića objavljena je prvi put 1997. u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙