FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvoren 17. "Tjedan knjige mediteranske tematike"

SPLIT,18. rujna 2005.(Hina) - U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenikavečeras je predstavljanjem izložbe "17 u 8" svečano otvoren 17."Tjedan knjige mediteranske tematike - Knjiga Mediterana", uorganizaciji Književnoga kruga Split i Zavoda za znanstveni iumjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu.
SPLIT,18. rujna 2005.(Hina) - U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika večeras je predstavljanjem izložbe "17 u 8" svečano otvoren 17. "Tjedan knjige mediteranske tematike - Knjiga Mediterana", u organizaciji Književnoga kruga Split i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu.

Predsjednik Književnoga kruga akademik Nenad Cambi naglasio je kako se ovogodišnja "Knjiga Mediterana", uz već tradicionalni znanstveni skup "Komparativna povijest hrvatskog jezika" na kojemu sudjeluje izniman broj inozemnih i hrvatskih stručnjaka, može podičiti i znanstvenim skupom o Dioklecijanovoj palači te o životu i djelu cara Dioklecijana.

Tim središnjim skupom ovogodišnja manifestacija ne samo da daje obol obilježavanju 1700. obljetnice Splita, nego predstavlja značajan iskorak, u međunarodnim okvirima, u proučavanju tog dijela rimske povijesti.

O izložbi "17 u 8", na kojoj je na zanimljiv način predstavljena povijest "Tjedna knjige mediteranske tematike" utemeljenog 1989. godine pod nazivom "Knjiga Mediterana", govorili su pročelnik Konzervatorskog odjela Joško Belamarić i autorica izložbe Vedrana Delonga.

U programu su sudjelovali Vokalisti Salone i književnik Jakša Fiamengo sa svojim esejom "Listanje mora, valovanje knjige".

Tradicionalna književno - znanstvena manifestacija usmjerena je istraživanju i afirmiranju mediteranskih ishodišta hrvatske kulture o čemu će se raspravljati na nizu znanstvenih kolokvija. Tijekom sedam dana bit će predstavljena nova izdanja knjiga mediteranske tematike u izdanju Književnog kruga i drugih izdavača.

Priredit će se izložba pod nazivom "Od palače do Grada" u organizaciji Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, a u sklopu međunarodnog simpozija o Dioklecijanu i izložba fotografija "Dioklecijanova palača" autora Zvonimira Buljevića.

Bit će prikazana i dva filma - "Palača sunca" Bogdana Žižića i "Šarkamen" Miodraga Tomovića. Također će se organizirati posjeti vojničkim logorima i rimskim naseljima Tilurij, Burnum i Varvaria.

Po najavama organizatora, očekuje se da će znanstvene skupove u sklopu "Knjige Mediterana" posjetiti predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙