FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na najnižoj razini u 7 tjedana prema dolaru zbog rezultata njemačkih izbora

LONDON, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak je nadeviznim tržištima potonuo za više od jedan posto, na najnižu razinu uproteklih sedam tjedana prema dolaru nakon što izbori u Njemačkoj nisuuspjeli osigurati sasvim jasnu političku većinu umanjujući takoizglede za reformom u najvećem europskom gospodarstvu.
LONDON, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak je na deviznim tržištima potonuo za više od jedan posto, na najnižu razinu u proteklih sedam tjedana prema dolaru nakon što izbori u Njemačkoj nisu uspjeli osigurati sasvim jasnu političku većinu umanjujući tako izglede za reformom u najvećem europskom gospodarstvu.

Do podneva se eurom trgovalo po 1,2147 dolara, a u jednom trenutku njegova je cijena pala i na 1,21 dolar. Prema jenu euro se spustio na 135,35 jena.

Rezultati njemačkih izbora najtješnji su u post-ratnoj povijesti te zemlje. Privremeni rezultati pokazuju da je reformski usmjerena čelnica konzervativaca Angela Merkel dobila 35,2 posto glasova, tek jedan postotni bod više od njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i njegovih Socijaldemokrata.

Analitičari kažu da će to vjerojatno utjecati na tečaj eura sve dok se ne pojavi jasan politički savez koji bi vodio novu vladu, dovoljno snažnu da gura nužne reforme.

Američka valuta, pak, dobila je poticaj za rast i prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama zbog vjerojatnosti da će američka središnja banka Fed u utorak povećati kamatne stope za novih 0,25-postotnih bodova, unatoč razaranjima uragana Katrine u Meksičkom zaljevu.

Najava Sjeverne Koreje u ponedjeljak da će odustati od nuklearnog oružja dodatno je dala podršku dolaru, ističu analitičari.

Tako je dolar do podneva ojačao na 111,42 jena, a tijekom jutra dosegnuo je i najvišu razinu u protekla tri tjedna od 111,5 dolara. Poskupio je i u odnosu na britansku funtu, kojom se trguje po 1,8028 dolara. Dolar stoji i 1,2763 švicarska franka.

"Ne iznenađuje da je euro znatno pogođen. Postojala je razumna percepcija da će izborna bitka biti tijesna i najcrnji se scenarij dogodio. Vijest iz Sjeverne Koreje također je vjerojatno pozitivna za dolar", istaknuo je strateg Rabobanka, Jeremy Stretch.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙