FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najniži tečaj dolara prema euru i švicarskom franku u tri mjeseca

LONDON, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Slabi gospodarski pokazateljiumanjili su očekivanja deviznih tržišta u pogledu daljnjeg rastaameričkih kamatnih stopa, što je tečaj dolara u petak spustilo nanajniže razine u zadnja tri mjeseca prema euru i švicarskom franku.
LONDON, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Slabi gospodarski pokazatelji umanjili su očekivanja deviznih tržišta u pogledu daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa, što je tečaj dolara u petak spustilo na najniže razine u zadnja tri mjeseca prema euru i švicarskom franku.

Euro je tako ojačao 1,7 posto, na 1,2575 dolara. Istodobno, švicarski franak ojačao je 1,9 posto, tako da se dolarom trguje po 1,2262 franka.

Britanska funta poskupjela je 1,7 posto na 1,8389 dolara. Japanski jen ojačao je 1,2 posto, na 109,32 jena za dolar.

Ovotjedni američki gospodarski pokazatelji redom su bili ispod očekivanja tržišta, ojačavši nervozu ulagača oko izgleda za rastom tog najvećeg svjetskog gospodarstva obzirom na rekordne cijene nafte te golemih razaranja uzrokovanih uraganom Katrinom.

"Tečaj dolara je pod velikim pritiskom dok ulagači postupno smanjuju očekivanja o američkom gospodarskom rastu", izjavio je Ian Stannard, valutni strateg pri BNP Paribasu.

Daljnje povećanje američkih kamatnih stopa bit će ključno kako bi dolar zadržao dobitke koje je ubilježio od početka godine. Američka valuta je od rekordno niskog tečaja prema euru u prosincu lani ojačala nekih 10 posto u jednome trenutku.

No, špekulacije da se Fedov ciklus zaoštravanja monetarne politike bliži završetku pritisnula je tečaj dolara u zadnjih nekoliko tjedana.

Posljedice uragana Katrina još su jedan faktor, uz rekordne cijene nafte, koji bi mogao dodatno uvjeriti Fed da uspori s podizanjem kamatnih stopa, jer se špekulira da bi američki gospodarski rast morao zbog velikih šteta usporiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙