FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumijeva pobjeda potaknula jačanje jena; euro pod pritiskom

LONDON, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Snažna pobjeda strankejapanskog premijera Junichiroa Koizumija na nedjeljnim izborima terastuća neizvjesnost oko rezultata izbora ovoga vikenda u Njemačkoj nasvjetskim deviznim tržištima u ponedjeljak potaknuli su jačanje jenana najvišu razinu u zadnja dva tjedna prema euru.
LONDON, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Snažna pobjeda stranke japanskog premijera Junichiroa Koizumija na nedjeljnim izborima te rastuća neizvjesnost oko rezultata izbora ovoga vikenda u Njemačkoj na svjetskim deviznim tržištima u ponedjeljak potaknuli su jačanje jena na najvišu razinu u zadnja dva tjedna prema euru.

Tako se eurom do podneva trgovalo po 135,37 jena, a tijekom dana zabilježio je i cijenu od 135 jena.

Koizumijeva Liberalna demokratska stranka osvojila je 296 mjesta od ukupno 480 u donjem domu parlamenta, osvojivši po prvi puta većinu u proteklih 15 godina. Tako snažna pobjeda potaknula je trgovce da kupuju jene jer smatraju da će Koizumi sada moći nastaviti s pro-tržišnim reformama, uključujući privatizaciju poštanskog sustava koji drži milijarde dolara vrijedne ušteđevine Japanaca.

Fokus tržišta također je i na izborima iduće nedjelje u Njemačkoj, gdje istraživanja javnog mnijenja pokazuju da reformski usmjerena konzervativna kandidatkinja za kancelarku Angela Merkel gubi vodstvo u odnosu na Gerharda Schroedera, čime jačaju šanse za političkim patom ako izborni rezultati dovedu do stvaranja velike koalicije.

"Mandat Koizumija snažniji je nego su mnogi očekivali. Fokus se sada usmjerio na njemačke izbore, koji nisu toliko jasni. To će ovoga tjedna odmagati euru", smatra Lee Ferridge iz Rabobanka.

Euro je oslabio i prema dolaru, na 1,2332 dolara. Spustio se i na najnižu razinu prema britanskoj funti u protekla dva i pol mjeseca, na 0,6744 funti za euro.

U ponedjeljak za parlament glasuju i Norvežani i to između vlade desnoga centra koja se zalaže za rezanje poreza i "crveno-zelene" koalicije koja želi koristiti prihod od nafte kako bi podigla socijalnu potrošnju. Unatoč neizvjesnosti, norveška kruna ovih se dana kreće oko rekordne razine prema euru u zadnje dvije i pol godine uslijed rekordnih cijena nafte, zlata koje Norveška ima u obilju. Eurom se tako do podneva trgovalo po 7,7895 kruna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙