FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno klizanje dolara prema najvažnijim valutama

LONDON, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Slab podatak o poslovnojaktivnosti u SAD-u smanjio je očekivanja ulagača oko daljnjegpodizanja američkih kamatnih stopa, što je u četvrtak na svjetskimdeviznim tržištima potaknulo daljnje gubitke dolara prema najvažnijimsvjetskim valutama.
LONDON, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Slab podatak o poslovnoj aktivnosti u SAD-u smanjio je očekivanja ulagača oko daljnjeg podizanja američkih kamatnih stopa, što je u četvrtak na svjetskim deviznim tržištima potaknulo daljnje gubitke dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.

Do podneva je tako dolar potonuo 1,3 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,2372 dolara. Za toliko se spustio i prema britanskoj funti, koja stoji 1,8079 dolara. Švicarski franak poskupio je čak 1,5 posto, na 1,25 franaka za dolar. Japanski jen istodobno je ojačao 0,7 posto, na 110,62 jena za dolar.

Indeks upravljanja nabavom za regiju Chicaga pokazao je u kolovozu najveći pad dosad zabilježen, ojačavši već prisutne špekulacije da uzlet cijena nafte na 70 dolara usporava rast američkog gospodarstva.

Ulagači sada očekuju podatak Instituta za upravljanje nabavom koji bi trebao pokazati situaciju u kolovozu na nacionalnoj razini. Predviđa se da bi njegova vrijednost trebala dosegnuti 56,5 indeksnih bodova, prema srpanjskih 56,6.

"Mislim da postoje rizici od usporavanja gospodarskog rasta. Ipak, obzirom na oštru reakciju tržišta bio bih malkice oprezan pri kupovini eura za dolare budući je vrlo mnogo zabrinutosti oko rasta već uključeno u cijenu dolara", rekao je Michael Klawitter, valutni strateg pri West LB.

Tržišta još očekuju danas odluku Europske središnje banke o kamatnim stopama, a većina očekuje da će one ostati na 2,0 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙