FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoke cijene nafte pritisnule dolar i jen

LONDON, 29. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Rekordne cijene naftepritisnule su u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima tečajevedolara i jena kako ekonomisti upozoravaju da bi visoki troškovienergenata mogli ograničiti uzlet aktivnosti u ključnim globalnimgospodarstvima - američkom i japanskom.
LONDON, 29. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Rekordne cijene nafte pritisnule su u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima tečajeve dolara i jena kako ekonomisti upozoravaju da bi visoki troškovi energenata mogli ograničiti uzlet aktivnosti u ključnim globalnim gospodarstvima - američkom i japanskom.

Do podneva je tečaj dolara oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama, tako da se eurom trguje po 1,2307 dolara. Britanka funta košta 1,8042 dolara. Prema švicarskoj valuti dolar je oslabio na 1,2556 franaka. Istodobno, tečaj dolara iznosi i 110,33 jena, a eura 135,8 jena.

"Na tržištima je prisutan trend spuštanja tečaja dolara povezan s cijenama nafte, što je pomoglo jačanju eura", rekla je analitičarka francuske banke Societe Generale, Carole Laulhere.

Barel nafte skočio je iznad 70 dolara u azijskoj trgovini kako se orkan Katrina približavao američkim pogonima za preradu nafte u Meksičkom zaljevu. Nervoza zbog smanjivanja proizvodnje u Meksičkom zaljevu uvećala je zabrinutosti oko ponude na tržištu, podigavši cijene nafte na novu rekordnu razinu.

"Financijska tržišta sada pretpostavljaju da bi nastavljeni uzlet cijena nafte mogao početi ugrožavati koktel uvjeta koji su podržavali snažan dolar", stoji u priopćenju stratega UBS-a klijentima.

Skupa nafta pritišće i jen, budući je japansko gospodarstvo u potpunosti ovisno o uvozu crnoga zlata, stoga je uvelike senzitivno na moguće naftne šokove.

Londonska tržišta deviza danas su zatvorena zbog praznika u Britaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙