FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na deviznim tržištima neizvjesnost u pogledu američkih kamatnih stopa

LONDON, 8. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Na svjetskim deviznim tržištimau četvrtak je i nadalje bila prisutna neizvjesnost oko toga hoće liamerička središnja banka Fed nastaviti s kampanjom postupnog podizanjakamatnih stopa nakon razaranja koje je prouzročio uragan Katrina.
LONDON, 8. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak je i nadalje bila prisutna neizvjesnost oko toga hoće li američka središnja banka Fed nastaviti s kampanjom postupnog podizanja kamatnih stopa nakon razaranja koje je prouzročio uragan Katrina.

U takvom okruženju tečajevi valuta bilježili su tek blage oscilacije. Tečaj eura zadržao se iznad 1,24 dolara. Istodobno švicarski franak oslabio je 0,4 posto, na 1,2413 franaka za dolar. Britanska funta spustila se 0,13 posto, na 1,8375 dolara. Dolar stoji i 110,4 jena.

Predsjednik Fedove podružnice u Chicagu Michael Moskow izjavio je u srijedu navečer da američke kamatne stope moraju ograničiti inflatorne pritiske, što je pomoglo ublažiti strahovanja tržišta da će središnja banka pauzirati sa svojom kampanjom zaoštravanja monetarne politike na zasjedanju zakazanom 20. rujna, koje je dosad poticalo jačanje 'zelene' valute.

Ipak, dobro raspoloženje ulagača prema dolaru nešto je poljuljano jer čekaju više informacija iz Feda o utjecaju razaranja uragana Katrine na najveće svjetsko gospodarstvo. Tijekom dana očekuje se govor predsjednice Fedove podružnice u Philadelphiji Janet Yellen.

Od ostalih vijesti izdvaja se ona da je britanska središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na 4,5 posto, kako su tržišta i očekivala. Nadalje, norveška kruna dosegnula je najvišu razinu prema euru u zadnje dvije i pol godine, pa euro vrijedi 7,7665 kruna u očekivanju slijevanja polugodišnjih poreznih prihoda od nafte u norveški državni proračun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙