FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar zadržao dobitke uoči novih pokazatelja

LONDON, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu jena svjetskim deviznim tržištima zadržao dobitke prema najvažnijimsvjetskim valutama dok ulagači čekaju na podatak o narudžbamaameričkih trajnih dobara te signale iz američke središnje banke Fed oizgledima za kamatne stope.
LONDON, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima zadržao dobitke prema najvažnijim svjetskim valutama dok ulagači čekaju na podatak o narudžbama američkih trajnih dobara te signale iz američke središnje banke Fed o izgledima za kamatne stope.

Do podneva je tako euro oslabio nekih 0,5 posto prema dolaru, na 1,2184 dolara. Američka valuta ojačala je i 0,6 posto u odnosu na jen, pa se njome trguje po 110,55 jena. I švicarski franak pojeftinio je za toliko, na 1,2759 franaka za dolar. Istodobno, britanska funta oslabila je 0,4 posto na vrijednosti, pa joj tečaj iznosi 1,7926 dolara.

Podatak o narudžbama trajnih dobara u SAD-u glavni je pokazatelj koji se čeka ovoga tjedna, kao i govor predsjednika podružnice Feda iz Chicaga Michaela Moskowa o situaciji u gospodarstvu.

"Očekuje se smanjenje narudžbi trajnih dobara no osnovni trend i dalje bi trebao biti pozitivan, pa još očekujemo nastavak kampanje podizanja američkih kamatnih stopa", rekao je Mansoor Mohi-Uddin, valutni strateg UBS-a.

BNP Paribas je u svojoj analizi objavio kako oporavak tečaja dolara ukazuje da su razlike među kamatnim stopama ponovno postale glavni poticaj kretanju valuta na globalnim deviznim tržištima.

Očekivanja da će Fed podići ključnu kamatnu stopu do kraja godine na 4 posto ojačala je od početka godine tečaj dolara 10 posto prema euru. Fed je već u 10 navrata podigao kamatnu stopu, koja sada iznosi 3,5 posto.

Švedska kruna ojačala je 0,16 posto prema euru, na 9,3294 kruna za euro, nakon što je švedska središnja banka ostavila ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 1,5 posto, no objavila da očekuje snažniji gospodarski rast i jačanje inflacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙