FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta pritisnula tečaj jena na najnižu razinu u zadnja dva tjedna

LONDON, 31. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Pritisnut skupom naftom,razočaravajućim japanskim gospodarskim pokazateljem i padom cijenadionica na Tokijskoj burzi, tečaj jena potonuo je u srijedu nasvjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu prema euru i dolaru uprotekla dva tjedna.
LONDON, 31. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Pritisnut skupom naftom, razočaravajućim japanskim gospodarskim pokazateljem i padom cijena dionica na Tokijskoj burzi, tečaj jena potonuo je u srijedu na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu prema euru i dolaru u protekla dva tjedna.

Do podneva je njegov tečaj oslabio 0,2 posto prema dolaru, kojim se trguje po 111,4 jena, a tijekom trgovanja spustio se i na 111,56 jena za dolar. U odnosu na euro oslabio je na 136,3 jena.

Najlikvidnija azijska valuta, jen je pogođen visokom cijenom nafte, koja je blizu 71 dolar za barel. Nadalje, razočarao je i podatak o većem od očekivanja padu industrijske proizvodnje u srpnju, što je potaknulo prodaje dionica na Tokijskoj burzi.

Ulagači su nervozni i oko izgleda za jen uoči 11. rujna, kada će se u toj zemlji održati opći izbori. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da premijer Junichiro Koizumi zasad ima podršku.

Istodobno, švicarska valuta ojačala je nakon što je vodeći gospodarski pokazatelj za tu zemlju, onaj o poslovnoj optimističnosti pokazao porast u kolovozu na 0,71 indeksni bod nakon u srpnju zabilježenih 0,64 boda. Ta valuta, koja važi za sigurno utočište kapitala, profitirala je i od snažnih cijena nafte koji su ulagače nagnali da izbjegavaju rizičnije ulaganje u druge valute. Dolar tako stoji 1,2694 švicarska franka, a tijekom dana bio se spustio i na 1,267 franka. Tečaj eura iznosi 1,5471 franak.

"S rastućim cijenama nafte, devizna tržišta čini se da razmatraju izglede za slabijim gospodarskim rastom, pa valute poput jena koje su uvelike senzibilne na gospodarski rast slabe, a rastu tečajevi onih valuta koje su sigurnije", rekao je Derek Halpenny, ekonomist Bank of Tokyo Mitsubishi.

Britanska funta oslabila je 0,2 posto prema dolaru, na 1,7847 dolara, u očekivanju novog pokazatelja o povjerenju britanskih potrošača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙