FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara oko najviše razine prema euru u zadnja dva tjedna

LONDON, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara neznatno je usrijedu na svjetskim deviznim tržištima oslabio prema euru išvicarskom franku s najviše razine u protekla dva tjedna kako ulagačičekaju nove američke pokazatelje u potrazi za signalima o kretanjuameričkih kamatnih stopa.
LONDON, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara neznatno je u srijedu na svjetskim deviznim tržištima oslabio prema euru i švicarskom franku s najviše razine u protekla dva tjedna kako ulagači čekaju nove američke pokazatelje u potrazi za signalima o kretanju američkih kamatnih stopa.

Do podneva je tako dolar izgubio nekih 0,05 posto na vrijednosti prema euru, kojim se trguje po 1,2284 dolara. Oslabio je i 0,06 posto u odnosu na švicarsku valutu, pa stoji 1,2593 franaka. Britanska funta poskupjela je 0,2 posto, na 1,8233 dolara. Istodobno, japanski jen ojačao je 0,5 posto, na 110,9 jena za dolar.

Izvješće američke vlade od utorka pokazalo je da je američki deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni u ovogodišnjem srpnju neočekivano pao, što je dalo podršku zelenoj valuti. No, ona se suočava s novim testom kasnije u srijedu u očekivanju novih pokazatelja o prometu u maloprodaji i industrijskoj proizvodnji, oba za razdoblje prije razaranja uzrokovanih prolaskom uragana Katrine kroz Meksički zaljev.

Američka središnja banka sastaje se idućega tjedna kako bi odlučila hoće li nastaviti s godinu dana dugačkom kampanjom podizanja kamatnih stopa ili će pauzirati kako bi ocijenila gospodarski utjecaj Katrine.

"Fokus tržišta uglavnom je na pokazateljima kako bi se vidjeli učinci Katrine. No, postoji momentum kod dolara ponajviše povezan s činjenicom da je tržište sve više uvjereno kako će Fed podići kamatne stope", izjavio je Johan Javeus, valutni strateg pri SEB Merchan Bankingu.

Eurom se trguje u uskom rasponu od 1,2590 dolara - najviše razine u tri mjeseca postignute početkom rujna i 1,2121 dolara - najniže razine od sredine kolovoza.

Europsku valutu najviše pritišće neizvjesnost zbog njemačkih izbora u nedjelju, koji su po ispitivanjima javnog mnijenja mrtva utrka između vladajućih Socijaldemokrata i konzervativne oporbe, što povećava šanse od sastavljanja velike koalicije koja bi mogla usporiti reforme.

"Tržište smatra da bi promjena vlade u Njemačkoj bila pozitivna za euro. No, postoje neizvjesnosti", dodao je Javeus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙