FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan skok ZEW indeksa potaknuo blago jačanje eura

LONDON, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura na svjetskim jedeviznim tržištima u utorak dobio poticaj po objavi snažnog rastaindeksa njemačkog ulagačkog povjerenja no ubrzo nakon toga njegov rastje oslabio zbog neizvjesnosti tržišta u pogledu europskih gospodarskihizgleda.
LONDON, 23. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura na svjetskim je deviznim tržištima u utorak dobio poticaj po objavi snažnog rasta indeksa njemačkog ulagačkog povjerenja no ubrzo nakon toga njegov rast je oslabio zbog neizvjesnosti tržišta u pogledu europskih gospodarskih izgleda.

Do podneva je euro poskočio nekih 0,5 posto prema dolaru, na 1,2247 dolara. Dobio je na vrijednosti 0,7 posto i prema jenu, oporavivši se s najniže razine u zadnjih sedam tjedana u visini 133,49 jena, tako da je do podneva stajao 134,6 jena.

Indeks povjerenja njemačkih ulagača, tzv. ZEW indeks u kolovozu je dosegnuo 50 bodova, nakon mjesec ranije zabilježenih 37 bodova, premašivši očekivanja analitičara.

"ZEW je sklon reagirati na uzlet cijena dionica, i zato je tako snažno porastao", rekao je Neil Parker, tržišni strateg pri RBS Financial Marketsu.

"No, cijene nafte i jačanje eura nisu dobra vijest za njemačko gospodarstvo. Ifo indeks, koji pokazuje povjerenje poduzetnika, mogao bi također porasti ali ne na temelju trenutnih uvjeta u njemačkom gospodarstvu već na temelju budućih predviđanja. A često smo svjedoci da buduća očekivanja razočaraju. Upravo zato euro nije snažno porastao", dodao je Parker.

Japanska valuta u proteklim je tjednima snažno ojačala zbog zanimanja koje strani investitori iskazuju za japanske dionice. Nikkei indeks Tokijske burze dosegnuo je najvišu razinu u zadnje četiri godine. Međutim, uzlet jena u utorak je posustao kako i Nikkei indeks usporava rast. Do podneva je tako oslabio 0,1 posto prema dolaru, na 109,9 jena.

Istodobno, tečaj funte ojačao je 0,12 posto, na 1,7992 dolara za funtu. Švicarski franak porastao je 0,4 posto, na 1,2689 franaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙