FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen profitira od velikog priljeva inozemnog kapitala u japansku imovinu

LONDON, 22. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena profitirao je uponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima od golemog priljevainozemnog kapitala iz investicijskih fondova u japanske dioniceuslijed obnovljenog optimizma u oporavak tamošnjeg gospodarstva.
LONDON, 22. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj jena profitirao je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima od golemog priljeva inozemnog kapitala iz investicijskih fondova u japanske dionice uslijed obnovljenog optimizma u oporavak tamošnjeg gospodarstva.

U takvim uvjetima jen je ojačao prema dolaru i euru na 109,8 jena za dolar te 133,7 jena za euro.

Tijekom mirne trgovine na deviznim tržištima budući se ne očekuju novi gospodarski pokazatelji, tečaj američke valute blago je skliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama. Tako euro stoji1,2183 dolara, a britanska funta 1,797 dolara. Švicarskim frankom trguje se po 1,2735 franaka za dolar.

Proteklih tjedana tečaj jena je u uzletu budući na Tokijskoj burzi cijene dionica dosežu najviše razine u zadnje četiri godine, a prinosi po obveznicama japanske vlade blizu su najviših razina u zadnjih pet mjeseci. Strani ulagači od početka godine ulili su 54,31 milijardu dolara u japanske dionice. Posljednjih tjedana intenzivirao se dolazak inozemnog kapitala, zbog čega je u ponedjeljak Nikkei indeks Tokijske burze dosegnuo novu najvišu razinu u protekle četiri godine.

Njegov tečaj podupire i sve jača podrška javnosti premijeru Junichirou Koizumiju i njegovom planu reformi uoči izbora zakazanih za 11. rujna.

"Jen ostvaruje koristi zbog uzleta na japanskom tržištu dionica i pritoku kapitala u Japan. Nedavni dobri američki gospodarski pokazatelji jedva da su pomaknuli tečaj dolara i očekujem da se njegov tečaj kreće u ovom rasponu", kazao je Carsten Fritsch, vlautni strateg Commerzbanka.

U petak se očekuje govor predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana, što bi trebao biti glavni događaj na deviznim tržištima ovoga tjedna.

U utorak tržišta će pozorno pratiti objavu indeksa povjerenja njemačkih ulagača te u petak povjerenja njemačkih poduzetnika, a očekuje se da oba pokažu rast vrijednosti odražavajući poboljšanje u najvećem europskom gospodarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙