FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: 120. obljetnica samostana Petrićevac

BANJA LUKA, 17. rujna 2005. (Hina) - Svečanim euharistijskim slavljem usubotu je u Banjoj Luci obilježena 130. obljetnica osnutka župe sv.Antuna Padovanskog (Petrićevac) i 120. obljetnica utemeljenjafranjevačkog samostana Presvetoga Trojstva u istoimenoj župi.
BANJA LUKA, 17. rujna 2005. (Hina) - Svečanim euharistijskim slavljem u subotu je u Banjoj Luci obilježena 130. obljetnica osnutka župe sv. Antuna Padovanskog (Petrićevac) i 120. obljetnica utemeljenja franjevačkog samostana Presvetoga Trojstva u istoimenoj župi.

U sklopu dvodnevnih svečanosti održan je i studijski dan u sklopu kojega su predstavljeni istraživačko-povijesni i znanstveni radovi o katoličkoj crkvi i franjevačkom redu na području sjeverozapadne Bosne u posljednja četiri stoljeća.

O ovoj temi referirali su monsignor dr. Ante Orlovac i magistar fra Anđelko Barun.

Prof. dr. Pejo Ćošković iz Banja Luke izložio je svoja istraživanja o franjevačkom samostanu u Banjoj Luci, a fra Rafael Lipovac govorio je povijesti samostana i župe Petrićevac posebno se osvrnuvši na pastoralni i vjerski život u petrićevačkoj župi i samostanu.

Prof. dr. fra Velimir Blažević održao je predavanje o temi «Bosanski franjevci i prijelaz Srba s pravoslavne na katoličku vjeru u sjeverozapadnoj Bosni» koje je izazvalo posebnu pozornost nazočne publike iz reda crkvenih i svjetovnih istraživača.

Predstavljeni znanstveni i istraživački radovi, osobito zbog obilja detalja gotovo nepoznatih široj znanstvenoj i kulturnoj javnosti, nakon ovoga skupa bit će dostupni i publici odnosno čiteteljima i izvan Bosne i Hercegovine.

Franjevački samostan Presvetoga Trojstva u Banjoj Luci, koji narod popularno zove "Petrićevac' po istoimenom brijegu, svjetskoj javnosti je postao poznat u lipnju 2003. godine kada je ovdje boravio papa Ivan Pavao II., koji je tom prigodom blaženim proglasio Banjalučanina Ivana Merza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙