FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz franjevačkog samostana u Zaostrogu ukradeno 14 Vežinih slika

ZAGREB, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Nepoznati kradljivac ukrao je izfranjevačkoga samostana Sv. Marije u Zaostrogu, kod Makarske, 14 slikaumjetnika Mladena Veže, a kriminalistička obrada je u tijeku.
ZAGREB, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Nepoznati kradljivac ukrao je iz franjevačkoga samostana Sv. Marije u Zaostrogu, kod Makarske, 14 slika umjetnika Mladena Veže, a kriminalistička obrada je u tijeku.

Prema podatcima objavljenim na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova krađa se dogodila u razdoblju od 25. kolovoza (u 19 sati) do 26. kolovoza (u 11 sati).

Krađu su otkrili bogoslovi koji su u petak pronašli 14 uredno složenih praznih okvira za slike budući da je kradljivac slike izrezao skalpelom.

Slikar Mladen Veža, rođen u susjednome Bristu, darovao je 90-ih godina franjevačkom samostanu u Zaostrogu 40 slika, među kojima je i 14 ukradenih, a svaka se procjenjuje na oko četiri tisuće eura.

Samostan Sv. Marije u Zaostrogu izgrađen je 1468. godine. U samostanu je vrijedna biblioteka s više od 30.000 svezaka te arhiv poznatoga književnika fra Andrije Kačića Miošića koji je u tomu samostanu proveo život.

Samostan ima i botanički vrt te vrijednu etnološku zbirku, a njegova zbirka sakralnih umjetnina najveća je zbirka te vrste u Dalmaciji, odmah poslije zadarskoga "Zlata i srebra". U samostanu je pohranjeno i 600 vrijednih povijesnih dokumenata iz razdoblja Otomanskog carstva.

Samostan je prvi put devastiran u 17. stoljeću, a stradao je i u velikome potresu koji je 1962. zadesio Makarsko primorje

Franjevački samostan Sv. Marije u Zaostrogu opljačkan je i u ožujku ove godine, kada su iz njega ukradene umjetnine vrijedne 200.000 kuna

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙