FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fra Jerković: na plehanskom kulturnom blagu ogromne štete od poplave

SLAVONSKI BROD, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Vikar plehanskog samostanau BiH fra Ilija Jerković izjavio je danas da su ogromne štete odpoplave na kulturno-sakralnom blagu toga samostana koje je od 1992.pohranjeno u jednoj kući u Slavonskom Brodu.
SLAVONSKI BROD, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Vikar plehanskog samostana u BiH fra Ilija Jerković izjavio je danas da su ogromne štete od poplave na kulturno-sakralnom blagu toga samostana koje je od 1992. pohranjeno u jednoj kući u Slavonskom Brodu.

"Šteta je ogromna i teško će se moći nadoknaditi, mnoge će slike trebati i restaurirati", naveo je fra Jerković.

Oštećene slike i knjige sada se suše u prostorijama franjevačkog Centra za rehabilitaciju Zlatni cekin u brodskome vinogorju.

Jerković je dodao da su zadnjih godina intenzivno tražili načine da se zbirka odgovarajuće smjesti do povratka u samostan Plehan, kojeg su srpske vojne snage razorile u ljeto 1992.

"Tražili smo pomoć i od naših fratara, ali Provincija je dala prioritet nekim drugim stvarima, a ovo je pustila da samostan sam rješava", kaže Jerković.

Iako je hrvatsko Ministarstvo kulture doniralo dio novca za dvoranu na Plehanu u koju bi se smjestile umjetnine, to neće biti dostatno, rekao je fra Jerković uputivši apel da im se pomogne u spašavanju ostavštine od daljnje devastacije.

U ratu je uništen veliki dio od 800 slika sakralne umjetnosti i vrijedne arhivske građe. Dio koji je spašen čuvan je proteklih godina u podrumu jedne obiteljske kuće u Slavonskom Brodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙