FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski Brod: Poplava oštetila knjige i slike iz plehanskoga franjevačkog samostana

ZAGREB/SLAVONSKI BROD, 30. kolovoza 2005. (Hina) - U poplavi potkrajprošloga tjedna koja je pogodila Slavonski Brod teško su oštećeneknjige i slike franjevačkog samostana Plehan koje su još od ratnihstradanja bile tamo smještene u podrumu jedne kuće, izvijestila jedanas Informativna katolička agencija (IKA).
ZAGREB/SLAVONSKI BROD, 30. kolovoza 2005. (Hina) - U poplavi potkraj prošloga tjedna koja je pogodila Slavonski Brod teško su oštećene knjige i slike franjevačkog samostana Plehan koje su još od ratnih stradanja bile tamo smještene u podrumu jedne kuće, izvijestila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Voda je u razini od pola metra prodrla u prostoriju u kojoj su bile knjige i slike složene na paletama od 1992. Unatoč tome što se voda brzo povukla nanijela je mnogo štete na stotinjak slika i gotovo polovici knjiga.

Srpske postrojbe srušile su u ratu crkvu i samostan na Plehanu, pa nije bilo ni jedne zgrade u koju bi se mogao vratiti dio sačuvanih knjiga i slika iz samostanske pinakoteke.

Novac za izgradnju dviju zgrada, u okviru projekta nove crkve, darovalo je hrvatsko Ministarstvo kulture.

Gvardijan fra Mirko Filipović izjavio je da je tražio pomoć federalne Vlade BiH, ali nije dobio povratnu informaciju je li samostanu nešto dodijeljeno.

Prije rata samostan Plehan imao je bogatu knjižnicu, arhiv s dragocjenim dokumentima i maticama iz 18. stoljeća te zbirku umjetnina koja je imala više od osam stotina djela uglednih autora, uglavnom moderne umjetnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙