FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik IEA zatražio od OPEC-a povećanje proizvodnje

PARIZ, 15. rujna 2005. (Hina/AFP) - Zemlje OPEC-a trebale bi povećatiproizvodnju nafte na sastanku zakazanom idućega tjedna, izjavio ječelnik Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Claude Mandil, dodavšida će članice IEA možda nastavti s aranžmanom puštanja nafte iz svojihstrateških rezervi.
PARIZ, 15. rujna 2005. (Hina/AFP) - Zemlje OPEC-a trebale bi povećati proizvodnju nafte na sastanku zakazanom idućega tjedna, izjavio je čelnik Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Claude Mandil, dodavši da će članice IEA možda nastavti s aranžmanom puštanja nafte iz svojih strateških rezervi.

U intervjuu koji će u petak objaviti energetski časopis "Revue le Petrole et le Gaz Arabes", izvršni direktor IEA izjavio je da bi povećanje proizvodnih kvota tog naftnog kartela bilo "dobra stvar".

"Zaista bi bilo vrlo korisno da OPEC jasno kaže koliko će budućih novih kapaciteta pustiti u proizvodnju i da se obveže u pogledu količine i vremena tako što će navesti količinu lake nafte", izjavio je Mandil.

Taj bi potez pomogao da tržište postane preglednije i mogao bi prekinuti inflatornu spiralu cijena, dodao je. Pojasnio je da su svi na tržištu svjesni da će bilo kakva dodatna ponuda uključiti tešku naftu, a potražnja za njom nije jako velika osim ako se ne nudi veliki diskont.

Članice IEA najavile su 2. rujna da će puštati iz rezervi dva milijuna barela nafte dnevno kroz mjesec dana kako bi nadoknadile negativne učinke uragana Katrina, koji je poremetio proizvodnju i preradu nafte u Meksičkom zaljevu. Govoreći o produljenju tog aranžmana, Mandil je rekao da postoji mogućnost da se dodatne rezerve stavljaju na tržište dulje nego je ranije dogovoreno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙