FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilno iznad 63 dolara, očekuje se tjedno izvješće o američkim zalihama

LONDON, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su usrijedu porasle iznad 63 dolara po barelu u očekivanju tjednogizvješća američke vlade, koje bi po procjenama analitičara trebalepasti nakon pustošenja uragana Katrina, a pomno se prate i eventualnenaznake usporavanja rasta potražnje u svijetu.
LONDON, 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su u srijedu porasle iznad 63 dolara po barelu u očekivanju tjednog izvješća američke vlade, koje bi po procjenama analitičara trebale pasti nakon pustošenja uragana Katrina, a pomno se prate i eventualne naznake usporavanja rasta potražnje u svijetu.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 39 centi na 63,50 dolara, neutraliziravši blago pojeftinjenje od prethodnog dana. Na londonskom je tržištu barel također poskupio 39 centi na 62,00 dolara.

"Potražnja slabi, a SAD je posljednja zemlja u svijetu gdje ona i dalje postojano raste. Izuzme li se kolaps potražnje, čini se da uvjeti na tržištu solidno podupiru razinu ispod 60 dolara po barelu", konstatirala je u izvješću Credit Suisse First Boston.

Trgovci budno prate hoće li se pojaviti naznake mogućeg poremećaja u opskrbi pa bi cijene vrlo brzo mogle ponovno početi rasti. "Desetak američkih rafinerija i dalje je zatvoreno a ako tjedno izvješće pokaže pad koji će nadmašiti očekivanja, cijene bi se mogle oporaviti", upozorio je John Brady iz ABN AMRO u New Yorku.

Očekuje se da će zalihe sirove nafte pasti za 1,4 milijuna barela dok bi zalihe benzina trebale pasti za 2,5 milijuna barela a zalihe destilata za 200 tisuća barela.

Nakon izvješća o zalihama tržište će preusmjeriti pozornost na sastanak Međunarodne agencije za energetiku (IEA), zakazan za četvrtak u Parizu. Na dnevnom redu bit će revizija 30-dnevne deblokade strateških zaliha nafte koja je pokrenuta kako bi se ublažila nestašica u SAD-u.

Izvršni direktor IEA Claude Mandil izjavio je u utorak da po njegovoj ocjeni nema baš velike potrebe za produljenjem deblokade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙