FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 64 dolara po barelu zbog sporog oporavka zaliha

LONDON, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale suse u ponedjeljak nakon prošlotjednih gubitaka na razini iznad 64dolara po barelu, poduprte mukotrpnim nastojanjima rafinerija inaftnih kompanija u SAD-u da obnove proizvodnju nakon pustošenjauragana Katrina.
LONDON, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak nakon prošlotjednih gubitaka na razini iznad 64 dolara po barelu, poduprte mukotrpnim nastojanjima rafinerija i naftnih kompanija u SAD-u da obnove proizvodnju nakon pustošenja uragana Katrina.

Barel nafte poskupio je na američkom tržištu osam centi na 64,16 dolara nakon što je u petak pojeftinio 41 cent. Na londonskom je tržištu barel poskupio četiri centa na 62,88 dolara.

"Cijene na tržištu vjerojatno neće moći previše padati budući da će se fokusirati i na ograničene rafinerijske kapacitete u Meksičkom zaljevu", prognozirao je Sani Keiichi iz Sumitomo Corp.

Spor oporavak američkog energetskog sektora dodatno je pojačao strahovanja da će ponuda i dalje ostati tijesna dok se bliži početak zimske sezone potražnje.

Oko pet posto rafinerijskih kapaciteta u SAD-u moglo bi ostati izvan pogona sljedećih nekoliko mjeseci, objavila je američka vlada u osvrtu na zatvorenih četiri od ukupno osam rafinerija nakon pustošenja uragana Katrina u Meksičkom zaljevu.

Strahovanja potaknuta sporom obnovom poslovanja u naftnom sektoru ublažile su prognoze da će Katrina usporiti gospodarski rast u SAD-u za pola do jednog postotnog boda, što će automatski utjecati i na rast potražnje.

"Očekivanja o slabijoj potražnji za naftom potaknula su fondove na spekulativnu prodaju budući da uragan Katrina negativno utječe na američko gospodarstvo usporavajući njegov rast", kazao je Keiichi.

Očekuje se da će Katrina ovog mjeseca smanjiti potražnju za naftom za 200 tisuća barela, što bi pridonijelo sprečavanju nestašice benzina, konstatirala je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), revidirajući naniže dnevnu potražnju za naftom u svijetu za 250 tisuća barela na 1,35 milijuna barela, jer se očekuje da će snažan rast cijena potkopati potrošnju.

Visoke cijene nagrizaju i potrošnju nafte u Aziji pa je IEA snizila procjene o ovogodišnjem rastu potražnje za naftom u Kini za 100 tisuća barela na 220 tisuća barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙