FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU šalje hitnu pomoć SAD-u radi ublažavanja energetske krize

PARIZ, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europa će zagrabiti u svojstrateške zalihe benzina kako bi pomogla SAD-u prevladati energetskukrizu koja je započela nakon što je uragan Katrina oštetio rafinerijeu Meksičkom zaljevu, objavile su u petak europske vlade.
PARIZ, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europa će zagrabiti u svoj strateške zalihe benzina kako bi pomogla SAD-u prevladati energetsku krizu koja je započela nakon što je uragan Katrina oštetio rafinerije u Meksičkom zaljevu, objavile su u petak europske vlade.

Španjolska i Njemačka su poručile da su spremne poslati gorivo preko Atlantika u operaciji koju koordinira Međunarodna agencija za energetiku (IEA). SAD je potvrdio da je zatražio pomoć.

EU nacije promatraju sa strepnjom kao se najveće svjetsko gospodarstvo bori s posljedicama Katrine.

Cijene benzina su porasle za otprilike petinu u proteklih tjedan dana, a američki predsjednik George W. Bush je zatražio od Amerikanaca da štede gorivo. Za razliku od IEA, SAD raspolaže samo s interventnim zalihama sirove nafte i malim zalihama lož ulja.

"Samo po sebi je jasno da ćemo podržati američku molbu", rekao je njemački kancelar Gerhard Schroeder na novinskoj konferenciji u Berlinu.

On očekuje da će se u idućih mjesec dana isporučivati golemih dva milijuna barela nafte dnevno, čime bi se više-manje nadoknadila izgubljena proizvodnja u rafinerijama u Meksičkom zaljevu.

Govoreći na sastanku EU ministara vanjskih poslova u Walesu, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana rekao je "što god SAD zatraži bit će mu dano".

Madrid želi uravnoteženi prijedlog koji bi uključivao svih 26 članica IEA, a riječ je o najviše industrijaliziranim državama svijeta. "Čekamo na zahtjev IEA i mislim da ćemo joj reći 'da'", izjavio je glasnogovornik španjolskog ministarstva industrije.

Cijena nafte pala je u petak za nešto više od dolara na 68,4 dolara za barel po najavama da će Europa poslati pomoć SAD-u radi ublažavanja energetske krize.

EU članice Njemačka, Francuska, Španjolska i Italija imaju značajne strateške rezerve goriva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙