FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale uslijed obnove rada u američkim rafinerijama

LONDON, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile sukliziti u srijedu nakon što se američka naftna industrija počelaoporavljati od šteta koje je prouzročio uragan Katrina aindustrijalizirane zemlje ponudile svoje strateške zalihe kako bi seamortizirale moguće nestašice goriva.
LONDON, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su kliziti u srijedu nakon što se američka naftna industrija počela oporavljati od šteta koje je prouzročio uragan Katrina a industrijalizirane zemlje ponudile svoje strateške zalihe kako bi se amortizirale moguće nestašice goriva.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 29 centi na 65,67 dolara nakon što je u utorak zabilježio pad cijene od čak 1,61 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 34 centa na 64,33 dolara.

Devet rafinerija oštećenih prilikom prolaska uragana Katrina ponovno je počelo normalno raditi a još dvije trebale bi nastaviti proizvodnju ovog tjedna. Oluja je blokirala oko 10 posto američkih rafinerijskih kapaciteta.

Rafinerije imaju rok do petka za podnošenje zahtjeva za dodjelom nafte iz strateških rezervi u količini 30 milijuna barela. Riječ je o polovini strateških rezervi u količini dva milijuna barela nafte dnevno koje je deblokirala Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"Tržište iskazuje poštovanje odluci IEA da prvi puta u proteklih 14 godina deblokira naftne rezerve", konstatirao je Keiichi Sano iz Sumitomo Corp.

Neki pak analitičari tvrde da plan IEA neće riješiti problem ozbiljne nestašice benzina u SAD-u. Tako Barclays Capital procjenjuje da bi ukupan kumulativan gubitak benzina u SAD-u mogao dosegnuti 60 milijuna barela.

"Deblokada IEA možda će osigurati samo 10 milijuna barela benzina a dodatna količina sirove nafte neće učiniti gorivo dostupnijim zbog nedostatka dodatnih rafinerijskih kapaciteta", konstatirao je Barclays Capital u svom izvješću, ocijenivši da i dalje postoji "vrlo značajna rupa u opskrbi benzinom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙