FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: Europa će možda morati poslati dio svojih zaliha benzina SAD-u

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Europa će morati poslati dio svojihstrateških rezervi benzina pripremljenih za hitne slučajeveSjedinjenim Državama pokaže li se da su štete na rafinerijama koje jeprouzročio uragan Katrina ozbiljne, prenosi The Financial Timesupozorenje Međunarodne agencije za energetiku (IEA).
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Europa će morati poslati dio svojih strateških rezervi benzina pripremljenih za hitne slučajeve Sjedinjenim Državama pokaže li se da su štete na rafinerijama koje je prouzročio uragan Katrina ozbiljne, prenosi The Financial Times upozorenje Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

SAD, Europa i Japan zasad imaju dovoljno strateških rezervi sirove nafte da u roku od tjedan dana procijene štetu prije donošenja odluke o prodaji dijela strateških rezervi radi prigušivanja cijena, izjavio je za FT izvršni direktor IEA Claude Mandil.

"U slučaju da se suočimo s ozbiljnim poremećajem, posebno kada je u pitanju benzin, ukazat će se potreba za puštanjem na tržište dijela strateških rezervi benzina, a njih ima u Europi", naglasio je Mandil.

Naime, SAD nema rezerve benzina za hitne slučajeve a rezerve komercijalnih kompanija zabrinjavajuće su niske, upozoravaju trgovci.

Ukupne rezerve sirove nafte i naftnih proizvoda poput benzina, lož-ulja i dizela u članicama IEA dostaju za 115 dana, pri čemu rezerve benzina obuhvaćaju 52 milijuna barela, dostatnih za 18 dana, napominje ta agencija.

Američki dužnosnici istodobno izjavljuju da će predsjednik George W. Bush gotovo sigurno dopustiti rafinerijama oštećenima prilikom prolaska uragana Katrina da posude male količine sirove nafte iz američkih strateških rezervi nafte koje trenutno obuhvaćaju 700 milijuna barela nafte.

Neki su trgovci u ponedjeljak spekulirali da bi američki predsjednik mogao otići i korak dalje i prvi puta u svom predsjedničkom mandatu dopustiti i prodaju dijela rezervi nafte na otvorenom tržištu.

"Kao što smo imali priliku vidjeti u slučaju uragana Ivan u 2004., strateške naftne rezerve mogu se koristiti za posudbu nafte rafinerijama u slučaju nestašice koja im onemogućuje održavanje proizvodnje. Bude li potrebno, predsjednik može izdati naputak i o povlačenju nafte iz zaliha i o njezinoj prodaji", kazao je američki ministar energetike Samuel Bodman.

"Sljedećih nekoliko dana nastavit ćemo prikupljati informacije o specifičnim potrebama i potom ćemo moći bolje odlučiti kako možemo pomoći", dodao je Bodman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙