FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale uslijed priprema deblokade zaliha goriva

LONDON, 6. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorakdok su se države u rasponu od Njemačke do Japana i Češke pripremaleposlati strateške rezerve goriva SAD-u radi ublažavanja nestašicenakon šteta koje je prouzročio uragan Katrina.
LONDON, 6. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak dok su se države u rasponu od Njemačke do Japana i Češke pripremale poslati strateške rezerve goriva SAD-u radi ublažavanja nestašice nakon šteta koje je prouzročio uragan Katrina.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu čak 1,31 dolar, odnosno 1,9 posto, na 66,26 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 41 cent na 65,26 dolara nakon što je u ponedjeljak, kada je tržište u New Yorku bilo zatvoreno zbog Praznika rada, pojeftinio čak jedan dolar.

Članice Međunarodne agencije za energetiku uz izuzetak SAD-a deblokirat će 30 milijuna barela "uglavnom" benzina i drugih rafiniranih proizvoda, objavio je u ponedjeljak izvršni direktor IEA Claude Mandil.

Potez IEA "probušio je mjehur viših cijena naftnih proizvoda", kazao je Peter Luxton iz londonskog Informa Global Markets. Nestašica se odnosi na benzin, podsjetio je Luxton.

Usprkos navedenim mjerama industrijskih zemalja koje bi trebale spriječiti nestašicu goriva, analitičari su upozorili da su dugi redovi pred benzinskim pumpama u SAD-u i rekordne cijene možda nagovještaji još viših cijena nafte u predstojećim mjesecima.

"Još moraju proći tri mjeseca do završetka sezone uragana na Atlantiku koja doživljava vrhunac između sredine rujna i sredine listopada pa postoji i mogućnost novih oluja, i doslovno i slikovito govoreći", konstatirao je Energy Intelligence.

Analitičar Barclays Capitala Orrin Middleton kazao je da će aktualni pad cijena vjerojatno biti privremen zbog bojazni vezanih za rafinerijske kapacitete.

"Ogroman rast cijena od prošlog tjedna pokazuje da je problem zapravo više u destilatima nego u sirovoj nafti", zaključio je Middleton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙