FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle zbog sporog oporavka proizvodnje u SAD

LONDON, 9. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petakprema 65 dolara po barelu budući da obnova proizvodnje na naftnimplatformama i u rafinerijama u Meksičkom zaljevu nakon pustošenjauragana Katrina teče sporije nego što se očekivalo.
LONDON, 9. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak prema 65 dolara po barelu budući da obnova proizvodnje na naftnim platformama i u rafinerijama u Meksičkom zaljevu nakon pustošenja uragana Katrina teče sporije nego što se očekivalo.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 49 centi na 64,98 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 65 centi na 63,73 dolara.

Usporavanje globalnog rasta potražnje za naftom ipak bi još moglo pridonijeti amortiziranju posljedica oluje u vodećoj energetskoj regiji SAD-a i pomoći Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) da otkloni nestašicu benzina.

Novi podaci američke vlade otklonili su nadu u brzi oporavak industrije, pokazavši da je još uvijek blokirana dnevna proizvodnja oko 900 tisuća barela odnosno 60 posto proizvodnje sirove nafte u SAD-u.

"Sada postaje jasno da će oporavak dodatne proizvodnje u Meksičkom zaljevu biti mukotrpan i možda ćemo se uz poplavljene rafinerije suočiti i s produljenom obustavom proizvodnje na nekim platformama", ističe u svom izvješću brokerska kuća Refco.

Cijene nafte koče potrošnju pa je IEA revidirala naniže za 250 tisuća barela dnevno svoju prognozu o ovogodišnjem rastu potražnje za naftom u svijetu, koja bi po njezinoj novoj procjeni trebala dosegnuti 1,35 milijuna barela dnevno.

U izvješću objavljenom u petak IEA je konstatirala da bi Katrina u rujnu mogla prouzročiti gubitak od 38 milijuna barela derivata a u razdoblju do početka 2006. do 70 milijuna barela sirove nafte i prirodnog plina.

Analitičari strahuju da deblokada strateških rezervi neće biti dovoljna da riješi problem nestašice benzina u SAD-u te da neće biti ni dovoljno tankera za njegov transport.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je pak pad zaliha sirove nafte za 6,4 milijuna barela na 315 milijuna barela, što je najniža razina od 25. ožujka. Zalihe benzina smanjene su za 4,3 milijuna barela na 190,1 milijuna barela, što je najniža razina od studenog 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙