FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte na londonskom tržištu na razini prije uragana Katrina

LONDON, 5. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak, nadovezavši se na oštar pad od petka, nakon što suindustrijske zemlje deblokirale zalihe nafte za hitne slučajeve kakobi spriječile krizu goriva u SAD-u nakon uragana Katrina.
LONDON, 5. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak, nadovezavši se na oštar pad od petka, nakon što su industrijske zemlje deblokirale zalihe nafte za hitne slučajeve kako bi spriječile krizu goriva u SAD-u nakon uragana Katrina.

Američko je tržište zatvoreno povodom Praznika rada nakon što je u petak barel dosegnuo 67,57 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 1,38 dolara na 64,70 dolara, spustivši se time na razinu prije pustošenja uragana Katrina u Meksičkom zaljevu.

"Držim da smo doslovno i u prenesenom smislu prebrodili oluju nakon što je deblokada strateških rezervi smirila tržište", kazao je David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je u petak da će njezinih 26 članica deblokirati dva milijuna barela nafte dnevno u sljedećih 30 dana kako bi nadoknadile gubitak desetine američke rafinerijske i jedne četvrtine proizvodnje nafte. To je prvi puta od krize u Perzijskom zaljevu 1991. da IEA poseže za strateškim zalihama nafte.

SAD će na aukciji dnevno prodavati milijun barela sirove nafte iz strateških rezervi dok su europske i azijske zemlje pozvane da deblokiraju destilate.

Naftni analitičari već su počeli razmatrati mogući utjecaj Katrine na američko gospodarstvo čiji je rast već usporio uslijed skoka cijena energenata.

"U najmanju je ruku moguće da će aktualni oštar rast cijena koji je uslijedio nakon dugog razdoblja obilježenog umjerenim poskupljenjima, na kraju potaknuti promjenu ponašanja potrošača", konstatirala je washingtonska konzultantska tvrtka Petroleum Finance Corp.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙