FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijene barela nafte iznad 65 dolara pritisnuo dionice

NEW YORK, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijene barela nafte zagotovo dva dolara u srijedu je na američkim burzama pritisnuo cijenedionica zbog zabrinutosti oko visokih troškova energenata koji bimogli ograničiti osobnu potrošnju i korporativne zarade, a najvećegubitke bilježile su dionice maloprodajnih i industrijskih kompanija.
NEW YORK, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Skok cijene barela nafte za gotovo dva dolara u srijedu je na američkim burzama pritisnuo cijene dionica zbog zabrinutosti oko visokih troškova energenata koji bi mogli ograničiti osobnu potrošnju i korporativne zarade, a najveće gubitke bilježile su dionice maloprodajnih i industrijskih kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je pola posto, na 10.544 boda. Tehnološki Nasdaq spustio se nešto više od jedan posto, na 2.149 bodova.

Barel nafte poskupio je u srijedu na 65,09 dolara, nakon što je američka vlada izvijestila o većem od očekivanja padu zaliha nafte. Najviše su bile pogođene dionice industrijskih kompanija, velikih potrošača energenata, poput Caterpillara kojem je dionica oslabila 1,9 posto, te United Technologiesa, za 1,1 posto

Tehnološke dionice također su nastavile redati minuse, i to zbog nepovoljnog izvješća kineskog pretraživača interneta Baidu.com, što je pogodilo cijeli sektor. Dionica Baidua spustila se za više od 28 posto pošto su investicijske tvrtke ocijenile da je precijenjena.

Ranije, američko ministarstvo trgovine objavilo je pad prometa u maloprodaji u kolovozu za 2,1 posto, najoštrije u zadnjih gotovo četiri godine. Dionica maloprodajne tvrtke Lowes potonula je 2,2 posto, a Targeta 2,7 posto.

Tržišta sada očekuju nove pokazatelja, ponajprije indeks potrošačkih cijena, koji najviše utječe na odluku američke središnje banke Fed o kamatnim stopama. Tržišni analitičari očekuju da će Fed idućega tjedna podići kamatnu stopu za novih 0,25 postotnih bodova.

Na europskim burzama cijene dionica blago su se oporavile, potaknute jačanjem cijena u bankarskom sektoru, nakon što je Leham Brothers izvijestio o rekordnom profitu. Londonski Ftse indeks porastao je 0,2 posto, na 5.347 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, na 4.911 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙