FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi znaci usporavanja osobne potrošnje zbog skupe nafte spustili američke indekse

NEW YORK, 19. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nova upozorenja ousporavanju osobne potrošnje Amerikanaca i nižim zaradamamaloprodajnih tvrtki uvjerila su ulagače u dionice da visoke cijenenafte uzimaju danak u gospodarskom rastu, tako da su u četvrtakamerički burzovni indeksi izgubili na vrijednosti.
NEW YORK, 19. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Nova upozorenja o usporavanju osobne potrošnje Amerikanaca i nižim zaradama maloprodajnih tvrtki uvjerila su ulagače u dionice da visoke cijene nafte uzimaju danak u gospodarskom rastu, tako da su u četvrtak američki burzovni indeksi izgubili na vrijednosti.

Tehnološki Nasdaq indeks spustio se 0,4 posto, na 2.136 bodova. Njujorški Dow Jones gotovo se i nije mijenjao, završivši poslovanje na 10.554 boda.

Specijalizirana maloprodajna tvrtka Limited Brands pridružila se skupini trgovaca koji su upozorili Wall Street na usporavanje prodaje, što je pritisnulo cijene njihovih dionica. Nakon službenog trgovanja Gap je izvijestio o porastu tromjesečne zarade, no smanjio je procjene poslovnih rezultata za 2005. također zbog očekivanja slabije prodaje.

Među ostalim gubitnicama ističe se i Internet kompanija Google, koja je izvijestila da će izdati dodatnih 14,8 milijuna dionica vrijednih četiri milijarde dolara, što je spustilo cijene njezinih dionica za 1,8 posto.

Cijena nafte na njujorškom tržištu u četvrtak je završila trgovanje na 63,35 dolara za barel, 10 centi više nego dan ranije, no to je 20 dolara skuplje nego početkom godine.

Analitičari kažu da ovotjedno blago spuštanje cijena nafte nije dovoljno da bi se nadoknadile zabrinutosti koje je prvi u utorak potaknuo Wal-Mart upozorivši da će skupi benzin utjecati na smanjenje njegove prodaje u ovom tromjesečju.

"Upozorenja Wal-Marta pogodila su ulagače u živac. Sada žele vidjeti hoće li ova najnovija korekcija cijena nafte postati održivom", kazao je Rick Meckler, predsjednik Liberty View Capital Managementa.

Na europskim burzama cijene dionica spustile su se šesti dan uzastopno, pri čemu je londonski Ftse indeks oslabio 0,4 posto, na 5.269 bodova. Za toliko se spustio i frankfurtski DAX, na 4.851 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙