FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Financijske i građevinske dionice predvodile padom cijena na američkim burzama

NEW YORK, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Predvođene dionicamafinancijskih i građevinskih kompanija, cijene dionica u utorak su sespustile na američkim burzama kako raste zabrinutost oko izgleda zaslabijom osobnom potrošnjom u SAD-u.
NEW YORK, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Predvođene dionicama financijskih i građevinskih kompanija, cijene dionica u utorak su se spustile na američkim burzama kako raste zabrinutost oko izgleda za slabijom osobnom potrošnjom u SAD-u.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,5 posto, na 10.519 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,2 posto, na 2.137 bodova.

Dionice najveće svjetske financijske institucije Citigroupa potonule su 1,5 posto po objavi da njezina čelnica poslovanja s građanstvom Marjorie Magner daje ostavku. U prosjeku su cijene bankarskih dionica oslabile 0,9 posto.

Nadalje, potražnja za dionicama građevinskih kompanija oslabila je po objavi američkog Nacionalnog udruženja posrednika za prodaju nekretnina da je prodaja starih kuća usporila u listopadu više nego se očekivalo. Prodaja kuća smanjena je 2,6 posto, na 7,16 milijuna, nakon rekordne prodaje u lipnju. Dionice građevinskih kompanija spustile su se u prosjeku 1,1 posto.

"Ranije ove godine dionice građevinskih kompanije jurile su uvis kao Superman. Podatak o padu prodaje kuća dobar je izgovor upraviteljima fondova za konačnu prodaju tih dionica i ostvarivanje nekih profita", rekao je Al Goldman, strateg pri A. G. Edwardsu.

Barel nafte na njujorškom tržištu u utorak je poskupio novih 6 centi, na 65,71 dolar, dosegnuvši tijekom dana i 66,1 dolar. Kako je cijena nafte blago slabila s vrhunca dosegnutog tijekom dana, tako su se spustile i cijene naftnih dionica, pri čemu je ona Exxon Mobila izgubila 0,1 posto na vrijednosti, a ConocoPhillipsa 0,8 posto.

"Dionice gube na snazi uslijed visokih kamatnih stopa i skupih energenata. Možemo očekivati korekciju cijena od sada pa do iduće sezone objave poslovnih izvješća", ocijenio je Carl Birkelbach, predsjednik Birkelbach Management Corp. u Chicagu.

Na europskim burzama cijene dionica u prosjeku su se spustile za pola posto kako visoke cijene nafte pritišću raspoloženje. Londonski Ftse indeks završio je poslovanje na 5.300 bodova, a frankfurtski DAX na 4.917 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙