FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posljedice Katrine pritišću američke burzovne indekse

NEW YORK, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena nafte i benzinanakon prolaska uragana Katrine kroz Meksički zaljev pritisnuo je učetvrtak cijene američkih dionica.
NEW YORK, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena nafte i benzina nakon prolaska uragana Katrine kroz Meksički zaljev pritisnuo je u četvrtak cijene američkih dionica.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,2 posto, na 10.459 bodova. Za toliko se spustio i tehnološki Nasdaq, završivši poslovanje na 2.147 bodova.

Cijene nafte jačaju kako SAD nastoji uspostaviti urednu isporuku goriva nakon što je Katrina uništila naftne bušotine i rafinerije u Meksičkom zaljevu. Proizvodnja u tom zaljevu, na koju otpada četvrtina ukupne američke proizvodnje, prekinuta je. Barel nafte na njujorškom tržištu jučer je poskupio 53 centa, na 69,47 dolara.

No, cijene energetskih dionica nastavile su ostvarivati dobitke, potpomognute cijenama benzina koje su se popele na tri dolara za galon. Dionica Exxon Mobila tako je ojačala tri posto.

Među najvećim gubitnicama bile su dionice automobilskih kompanija zbog izvješća o 16,6-postotnom padu prodaje vozila na američkom tržištu u kolovozu. Dionica General Motorsa potonula je 3,5 posto, a Ford Motorsa 2,4 posto.

Ulagači očekuju i podatak o zaposlenosti u kolovozu, koji bi trebao biti objavljen u petak.

Tržište su ponešto smirile vijesti da su američki predsjednik George Bush i predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan na sastanku razgovarali o ekonomskim utjecajima Katrine.

"Rastu šance da će Fed usporiti kampanju podizanja kamatnih stopa ranije nego se očekivalo kao odgovor na štete od Katrine", smatra strateg pri A.G. Edwardsu, Alfred Goldman.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su predvođene onima energetskih i građevinskih kompanija. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,6 posto, na 5.328 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,3 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 4.842 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙