FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene američkih dionica na najvišoj razini u zadnja tri tjedna

NEW YORK, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Popuštanje cijena gorivasmanjilo je zabrinutosti ulagača oko utjecaja skupih energenata nakorporativne profite i eventualno usporavanje osobne potrošnje, što jeu utorak na američkim burzama podiglo cijene dionica na najvišu razinuu zadnja tri tjedna.
NEW YORK, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Popuštanje cijena goriva smanjilo je zabrinutosti ulagača oko utjecaja skupih energenata na korporativne profite i eventualno usporavanje osobne potrošnje, što je u utorak na američkim burzama podiglo cijene dionica na najvišu razinu u zadnja tri tjedna.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,4 posto, na 10.589 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,2 posto, na 2.166 bodova. Riječ je o najvećem skoku vrijednosti ta dva indeksa u zadnjih otprilike dva mjeseca.

Među vodećim dobitnicama bile su dionice maloprodajnog lanca Wal-Mart, zrakoplovnih kompanija poput Delta Air Linesa i industrijskih korporacija, nakon što je barel nafte na njujorškom tržištu pojeftinio za više od dolara, ispod 66 dolara.

Ojačale su i dionice građevinskih kompanija i trgovina kućanskim uređajima poput Home Depota i Lowesa uslijed pojačanih očekivanja da će obnova područja zahvaćenih Katrinom potaknuti rast njihovih profita.

Ulagači su pozdravili i porast vrijednosti indeksa poslovne aktivnosti u golemom američkom uslužnom sektoru u kolovozu, što je signaliziralo gospodarsku snagu, no nije pokazalo posljedice razaranja koje je izazvao uragan Katrina u Meksičkom zaljevu. Indeks uslužnih djelatnosti Instituta za upravljanje nabavom poskočio je sa srpanjskih 60,5 na 65 bodova prošloga mjeseca.

"Zrakoplovne i industrijske dionice dobivaju na vrijednosti zbog jeftinije nafte. Diskontni trgovci bilježe rast cijena dionica ne samo zbog nafte nego i priopćenja Wal-Marta da će u rujnu ostvariti postavljene ciljeve prodaje unatoč skupom benzinu", kazao je Marc Prado, strateg pir Cantor Fitzgerald&Co.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su najviše razine u proteklih 39 mjeseci, potaknute nadama u konsolidaciju energetskog i bankarskog sektora. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao 0,4 posto, na 5.359 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,2 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.968 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙