FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoki troškovi energenata zabrinjavaju američke ulagače u dionice

NEW YORK, 31. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Dan nakon pustošenjaorkana Katrine u Meksičkom zaljevu i skoka cijena nafte na rekordnurazinu, cijene dionica na američkim burzama zabilježile su gubitkeuslijed obnovljenih briga ulagača oko visokih troškova energenata kojibi mogli ograničiti osobnu potrošnju i usporiti gospodarski rast.
NEW YORK, 31. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Dan nakon pustošenja orkana Katrine u Meksičkom zaljevu i skoka cijena nafte na rekordnu razinu, cijene dionica na američkim burzama zabilježile su gubitke uslijed obnovljenih briga ulagača oko visokih troškova energenata koji bi mogli ograničiti osobnu potrošnju i usporiti gospodarski rast.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,5 posto, na 10.412 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,4 posto, na 2.129 bodova.

Tržište je također bilo uznemireno objavom zabilješke s posljednjeg zasjedanja Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed, koje je pokazalo da većina zakonodavaca smatra kako se inflacija ubrzala te da će visoke cijene energenata vjerojatno značajno smanjiti osobnu potrošnju.

S cijenom barela nafte blizu 71 dolara, ulagače zabrinjava da će rastući troškovi goriva i transporta smanjiti i korporativne zarade

"Veza između nafte i dionica ostaje prilično snažna, pa kada cijene nafte rastu, dionica padaju", rekao je Brad Sorensen, analitičar Charles Schwab Corp. "Orkan je pridodao velikim oscilacijama cijena i zabrinutosti na tržištima budući nitko zaista ne zna potpuni raspon šteta na naftnim postrojenjima u Zaljevu ni kako će gospodarstvo u dugome roku reagirati".

Najviše su na udaru bile dionice zrakoplovnih i transportnih kompanija, u prosjeku potonuvši za jedan posto.

Štete od Katrine procjenjuju se i do 26 milijardi dolara, predviđaju ekonomisti. Dionice osiguravatelja stoga su također oslabile, kao i Wal-Marta, najvećeg maloprodajnog lanca u svijetu, budući je objavio da je zbog oluje mora zatvoriti 123 svoje američke trgovine. Cijene njegovih dionica spustile su jedan posto.

"Tako visoke cijene nafte utjecat će na zarade kompanija i osobnu potrošnju. Pad potrošnje bit će dovoljno velik da se osjeti kad kompanije počnu izvješćivati o tromjesečnim poslovnim rezultatima", kazao je Franklin Morton, direktor pri Ariel Capital Managementu.

Na europskim burzama cijene dionica kretale su se umjereno, zabilježivši u većini slučajeva gubitke zbog visokih cijena nafte. Tako je frankfurtski DAX oslabio 0,4 posto, na 4.791 bod. Istodobno, londonski Ftse indeks dobio je 0,5 posto, završivši poslovanje na 5.256 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙