FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi porast cijena dionica zbog najava novih akvizicija

NEW YORK, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Najave novih akvizicijapopravile su u četvrtak na američkim tržištima dionica raspoloženjeulagača koji su bili pod pritiskom skupe nafte i snižavanjainvesticijskog rejtinga dionicama automobilskih kompanija, tako da suburzovni indeksi uspjeli završiti poslovanje s dobitkom.
NEW YORK, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Najave novih akvizicija popravile su u četvrtak na američkim tržištima dionica raspoloženje ulagača koji su bili pod pritiskom skupe nafte i snižavanja investicijskog rejtinga dionicama automobilskih kompanija, tako da su burzovni indeksi uspjeli završiti poslovanje s dobitkom.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je nekih 0,15 posto, na 10.450 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,26 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.134 boda.

Kompanija za proizvodnju proizvoda za njegu i zdravlje Johnson&Johnson ohrabrila je ulagače na kupovinu dionica objavivši da je dobila uvjetno odobrenje Europske komisije za kupovinu Guidanta za 24 milijardi dolara. Njezina dionica ojačala je 0,5 posto, potaknuvši kupovinu i ostalih pripadnika tog sektora.

Dobavljač dijelova za automobilsku industriju Johnson Controls izvijestio je da će platiti 2,4 milijarde dolara za proizvođača rashladnih sustava York International Corp, što je podiglo cijene dionica potonje kompanije 36 posto.

"Dobili smo vrlo dobre vijesti iz kompanija i o akvizicijama i o zaradama. No, potražnja za dionicama usporava zbog ubrzanog rasta cijena nafte", rekao je Noah Blackestein, menadžer pri Dynamic Power American Fundu u Torontu.

Barel sirove nafte u četvrtak je na njujorškom tržištu dosegnuo 67,49 dolara, a tijekom dana dosegnuo je i rekordnih 68 dolara. Dionice naftnih kompanija poput Exxon Mobila su ojačale.

Snižavanje kreditnog rejtinga General Motorsu i Fordu spustilo je cijene njihovih dionica za 0,5 odnosno jedan posto. "Obje kompanije već imaju bezvrijedan status svojih dugova, no taj potez agencija za izdavanje kreditnog rejtinga ipak je potaknuo nove prodaje njihovih dionica. Pretpostavljamo da je to signal daljnjeg pogoršanja situacije", ocijenio je Christopher Low, ekonomist FTN Financiala.

Na europskim burzama cijene dionica su oslabile, predvođene financijskim i tehnološkim sektorima. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 5.256 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 1,2 posto, na 4.856 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙